Palacsinta recept Sütőben sült palacsinták

Rakott palacsinta sütőben recept

Rakott palacsinta sütőben receptje

Ha unod a sima palacsintát, de mégis valami palacsintásra vágysz akkor ez a rakott palacsinta sütőben recept pont neked készült. Ez a desszert nagyon régre vezethető vissza és hiszitek vagy sem az Osztrák konyhához írt desszert eredetileg Franciaországból származik. Na de az érdekességet félretéve nézzük meg hogyan is készül az eredeti sütőben sült rakott palacsinta. Az elkészítése nem a legegyszerűbb, de ne aggódj lépésről lépésre bemutatom a teljes folyamatot, hogy egy igazi ízkavalkáddal lephesd meg családtagjaidat vagy barátaidat.

TIPP: Ha nincs otthon mérleged, a liszt kiméréséhez kis könnyítés, ha előveszel egy 2,5dl-es bögrét.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A lisztet, a tojást, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy nagy tálba öntjük majd botmixerrel összeturmixoljuk. Ezután folyamatos turmixolás mellet mehet hozzá szépen lassan a tej. Erre azért van szükség, hogy minél jobban elkerüljük, hogy a tészta csomómentes legyen. Ha ezzel megvagyunk mehet hozzá az ásványvíz és az olaj. Egy kicsit még turmixoljuk és kezdhetjük is a sütést. A serpenyőt minden palacsinta előtt olajozzuk be és a közepes és legnagyobb fokozat közötti fokozat valamelyikére állítsuk a sütőt. Oldalanként körülbelül 1-2 percig süssük és kész is a palacsinta. Biztos vannak akiknek több instrukció szükséges a palacsintasütéshez, de mivel ez a cikk rakott palacsintáról szól így ha részletesebb magyarázatot szeretnél a palacsinta sütésről akkor ajánlom figyelmedbe ezt a cikket.
  2. Ha kész vannak a palacsinták akkor jöhet a töltelék. A tojásfehérjét és a sárgáját szétválasztjuk és két külön tálkába tesszük. A sárgálya igazság szerint rögtön mehet is abba az edénybe, ahova a töltelék többi részét is tesszük. Tehát a vajat, porcukrot, vaníliás cukrot. Ha ezek megvannak akkor kikeverjük és mehet is hozzá a túró. Jól összedolgozzuk majd jöhet hozzá a citromhéj és a csipet só. Szerény véleményem szerint a recept egyik titka az erőteljes citromos íz. Így azt javaslom, hogy addig reszeld a citrom héját a tálba míg egy ici-pici sárga rész sem marad rajta. Én például skkal jobban szeretem ilyen célokra a kis citromreszelőket mint a nagyot amiket inkább sajthoz szoktam használni. Ha még nincs ilyened akkor itt kedvedre válogathatsz.
  3. Ha megvan a töltelék jöhet a töltés. Én kisfröccsöt javaslok, de a nagyfröccs is tökéletesen megteszi. na de térjünk vissza a palacsintára. tehát a palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük majd ketté vágjuk. Elkezdjük egyesével egy mélyebb tepsibe vagy sütő tálba tenni, picit ferdén úgy, hogy félig fedjék is egymást. Az utolsó sora ugye ne kerül újabb palacsinta, de ha szeretnéd cifrázni akkor mehetnek rá negyed darabok és úgy még jobban fog kinézni.
  4. ezután jöhet az öntet. Az összetevőket egy tálba tesszük, azaz a tejet, a tojást, a vaníliás cukrot és a porcukrot majd botmixerrel összedolgozzuk. Ízvilág függő, de ha te is nagyon szereted az intenzív citromos ízt akkor a maradék csupasz citromból egy pici levet belereszelhetsz a töltelékbe és így sokkal intenzívebb lesz a desszert íze. Ha minden megvan akkor öntsük rá a palacsintára úgy, hogy mindenhova jusson.
  5. Ezután a tálat egy 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 20-25 percig sütjük amíg aranybarna nem lesz a teteje.

TIPP: Ha esetleg azon törnéd a fejed, hogy a tölteléket mennyivel egyszerűbb lenne botmixerrel összedolgozni akkor ne tedd, ugyanis az első alkalommal amikor elkészítettem ezt a receptet én bizony elkövettem ezt a hibát. Túl híg lesz a halmazállapota és inkább szósz lesz, mint töltelék. Sajnos ezt a folyamatot gépek nélkül kell megcsinálni.

A Rakott palacsinta sütőben, összegezve

A rakott palacsinta sütőben nem a legegyszerűbben elkészíthető desszert, de ha sikerül jól megcsinálni akkor garantált lesz a siker. Bármikor készítettem akár család akár barátoknak mindig nagy népszerűségnek örvendett. Létezik belőle többféle változat például diós-lekváros vagy fahéjas-almás, de a túrós-citromos nálunk az abszolút bajnok. Nem egy gyorsan elkészíthető étel, de remélem nektek is legalább annyi örömöt fog okozni ez a recept mint amennyit nekünk okozott már.

Ez is érdekes lehet...