Palacsinta recept

A legjobb palacsinta recept, amit valaha próbáltam

A legjobb palacsinta recept amit valaha láttam

A palacsinta olyan a magyar konyhában, mint a tiramisu az olasz konyhában. Mindenki ismeri és szinte mindenki szereti. Ebből kifolyólag rengeteg féle recept létezik. Legyen az töltött, hajtott, vágott, sós vagy édes a lényeg mindegyiknél maga az alap tészta receptje. Ha az jól sikerül akkor szinte garantált a siker. Na de milyen is az a legjobb palacsinta recept? Ez nemsokára kiderül, de azt előre garantálom, hogy imádni fogjátok.

TIPP: Ha nincs otthon mérleged, a liszt kiméréséhez kis könnyítés, ha előveszel egy 2,5dl-es bögrét.

hasznos infók

Mennyiség

 kb. 15-20 darab

Konyha:

Magyar

Sütés:

20-30 perc

Kalória:

kb. 75-100/darab

Hozzávalók

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 2 bögre finomliszt (250g)

  • 1 ek porcukor vagy kristálycukor (kb. 40g)

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 350 ml tej

  • 250 ml szódavíz

  • 3-4 evőkanál étolaj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tojást, a cukrot, és a vaníliás cukrot összedolgozzuk egy viszonylag nagy edényben.
  2. Ezután mehet hozzá a liszt és a só. Folyamatos kevergetés mellet elkezdhetjük hozzáönteni a tejet. A kevergetés alatt azt értem, hogy folyamatosan pörög a habverő vagy a botmixer. Van olyan palacsinta recept is amiben írnak egy teáskanál sütőport is. Kipróbáltam így is úgy is és szerintem teljesen felesleges bele a sütőpor, de ha gondolod tégy egy próbát te is.
  3. Ha megvan a tej akkor jöhet az ásványvíz és az olaj, de a botmixer még mindig pörög. Egyesek azt mondják, hogy azért kell szépen fokozatosan önteni a tejet és utána a vizet, hogy még véletlenül se legyen csomós a massza, de nekem az a tapasztalatom, hogy egy erősebb botmixert nem igazán érdeklik a csomók, szépen összedolgozza a masszát.
  4. A nagymamám úgy tanította, hogy hagyni kell állni egy húsz percet, de ha sietsz, vagy nagyon éhes vagy akkor se lesz semmi baj, ha rögtön nekilátsz a sütésnek.   
  5. Most pedig jöhet a legnehezebb rész, a sütés.
  6. Fogj egy serpenyőt majd gyújts alá. Ne teljes hőfokra, inkább olyan 70-80%-osra függetlenül attól, hogy gázos vagy elektromos tűzhelyet használsz. Tehát egy 4 fokozatú tűzhely esetében 3masra, egy 10 fokozatunál 7-esre, a gázosnál pedig érzésre.
  7. Tegyél a serpenyőre egy kávéskanál olajat majd forgasd jobbra-balra, hogy az olaj a teljes felületen ott legyen. Ha van ecseted akkor csinálhatod azzal is. Én egy ehhez hasonló szilikonos ecsetet használok. Ha van lehetőséged rá mindenképpen szilikonos ecsetet használj, mert nem fog megégni a forró serpenyő kenésekor.
  8. Ezután tegyünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe. Ne egyszerre öntsd rá, hanem miközben öntöd körkörös mozdulatokkal oszlasd szét rajta.
  9. Egy két perc múlva nyúlj alá egy kiszedővel és ha úgy érzed jó, akkor szépen lassan egyre inkább nyúlj a szedővel beljebb majd egy hirtelen mozdulattal fordítsd át. Érdemes egy kicsit több oldalról is alányúlni és kicsit megrázni a serpenyőt mert úgy van rá esély, hogy elkezd mozogni a tészta és úgy sokkal könnyebb átforgatni.
  10. Ha átforgattad süljön még maximum fél percet és szedheted is ki.

TIPP: Minden palacsinta elött tegyél rá egy kávéskanál olajat. Nem csak azért mert odaragad, ha nem teflonos serpenyőn sütöd, hanem mert ad neki egy kis plusz ízt, függetlenül attól, hogy van a tésztában amúgy is olaj.

Egyéb palacsinta recept változatok

Habár véleményem szerint ez a legjobb palacsinta recept, vannak egyéb opciók is amiket érdemes lehet kipróbálni. Ha például a 450 ml tejet használsz és csak 150 ml vizet akkor kicsit talán mondhatni lágyabb lesz az íze. A sok buborékos víz hatására szerintem sokkal jobban kijönnek azok az ízek amire az ember vágyik egy jó palacsinta elfogyasztásakor, de ha gondolod tégy egy próbát.

Ha fontos számodra a kalóriák bevitele akkor pedig csinálhatsz diétás palacsintát is. Ennek többféle változata van. A zab vagy zabpehelylisztes változatnak nagyon hasonló az íze az eredeti palacsintáéhoz, viszont jóval egészségesebb és talán nem is fogsz tőle úgy felpuffadni. Egészséges és diétás palacsinta receptekből is találsz egy párat az oldalon, például ezt a receptet kifejezetten csak ajánlani tudom.

Amiről érdemes még pár szót ejteni, azok az alternatív palacsinták. Ilyen például a babacsinta recept. A babacsinta egy olyan palacsinta recept, amit kifejezetten babáknak találtak ki. Az íze agyon finom, viszont mellőzi a különböző egészségtelen alapanyagokat. Ha gondolod tégy egy próbát azzal a recepttel is. Én sem akartam elhinni, de sokkal jobb az íze mint azt elsőre gondolnád.

Palacsinta recept, amit nem ajánlok.

Számos olyan palacsintareceptet olvashattál már, amibe raknak sütőport vagy szódabikarbónát. Nos a szódabikarbónás változatot semmiképpen sem ajánlom. Az ízéhez semmit nem ad hozzá, a sütés sem lesz tőle könnyebb és csak fölösleges egyéb, a szervezet számára nem feltétlenül egészséges anyagokat vinnél be a szervezettedbe.

A sütőpor már egy másik történet. Az amerikai palacsinta elengedhetetlen kelléke a sütőpor, ugyanis attól fog „felpuffadni”, azaz olyan jó magasra nőni. Ez az amerikai palacsinta esetében célszerű és szinte kötelező, de a hagyományos magyar palacsinta esetében teljesen más a cél, így szerintem csak rontanál az élményen. Ha mindenképpen sütőporos receptet szeretnél kipróbálni akkor inkább azt javaslom, hogy tégy egy próbát az amerikai palacsintával.

A különböző palacsinta szószok és töltelékek.

Habár a palacsinta önmagában is finom, azért az igazi kulináris élményeket akkor tudod átélni, ha valami igazán finommal megtöltöd a palacsintát. Számos töltelék létezik, ami kiváló ízt ad a palacsintának, de a legnépszerűbbek talán a következők: Túrós, lekváros, nutellás-banános, fahéjas-almás és a kókusz-csoki.  Az, hogy melyik a legjobb az teljesen ízlésre válogatja, de ezek közül bármelyiket próbálod, azzal nem igazán tudsz mellé lőni.

Léteznek különböző diétás töltelékek is, amiknek az ízük is szenzációsak. Ilyen például a proteinella. Az íze majdnem olyan jó mint a sima nutelláé, viszont ellentétben az alap változattal nem annyira hizlaló ugyanis a cukortartalma annyira minimális, hogy egyes sportolók is ezzel szoktak csalni ha nagyon bűnözni szeretnének.

Száz szónak is egy a vége, a palacsinta a magyar konyha igazi desszert különlegessége. Számos recept és változat létezik, de valahogy mindenki szereti. A legfontosabb talán a jó recept megtalálása. Amennyiben viszont ezt a receptet kipróbálod, garantálom, hogy felejthetetlen gasztronómiai élményben lesz részed.

Ez is érdekes lehet...