A diétázás során néha egészen embert próbáló feladat megtalálni azt desszertet, ami diétás és még finom is, illetve nincs tele mindenféle tartósítóval. A jó hír, hogy léteznek erre megoldások. Ilyen például a diétás zabpalacsinta is. Ez a diétás zabpalacsinta recept könnyen elkészíthető, finom és még diétás is. Hát kell ennél több? Igen, egy kis nutella bele, de azt tartogassuk a diéta utáni időszakra.
TIPP: Ha elültettem a bogarat a füledbe a nutellával kapcsolatban akkor van egy jó hírem számodra. A különböző táplálékkiegészítő boltokban lehet venni szénhidrát csökkentett nutellát, aminek proteinella a neve. Hiszed vagy sem eszméletlenül finom az ízük, ha jó márkát veszel és tényleg alig van bennük szénhidrát (cukor pedig szinte semmi). Kis segítség mivel a nagyja eléggé rossz ízű. A Grenade és a HealthyCo márkában biztosan nem fogsz csalódni. Itt válogathatsz is kedvedre.
hasznos infók
kb. 8-12 darab
Magyar
15-20 perc
kb. 85 kcal/adag
Hozzávalók
2 bögre zabliszt vagy zabpehelyliszt (250 g)
2 tojás (L-es méretű)
1 ek stevia vagy xilit (kb. 40 g)
1 csipet só
300 ml tej vagy kókusztej
250 ml szódavíz
kókuszolaj a sütéshez
- Fehérjeporos verzió
30 g fehérjepor
2 bögre helyett 1 bögre zabliszt (120 g)
TUDTAD? A Stevia (sztívia) az egyedüli növényi alapú természetes édesítőszer amely egészséges és alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezik, így tökéletes édesítőszer azok számára, akik egészségesen és diétásan is szeretnének étkezni.
ELKÉSZÍTÉS:
- A tojást és az édesítőszert összedolgozzuk egy edényben.
- Ezután mehet hozzá a zabliszt és a só majd jöhet a tej is. Ezeket egy bomixerrel összeturmixoljuk. Arra figyelj, hogy addig turmixold amig a massza teljesen csomómentes nem lesz. Ha nem így teszel akkor egyes helyeken igen kellemetlen lisztes íze lesz a palacsintának.
- Ha a tésztát csomómentesre dolgoztad akkor jöhet hozzá a szénsavas ásványvíz. Itt lényegtelen, hogy szóda vagy ásványvíz a lényeg, hogy jó buborékos legyen.
- Ezután célszerű hagyni egy 10-20 percet állni hagyni a masszát, de ha ezt a lépést kihagyod akkor se lesz semmi probléma.
- Most pedig jöhet a sütés, de ettől sem kell megijedni.
- Fogd meg a kedvenc serpenyős és gyújts alá. Ami itt fontos, hogy megtaláld az ideális hőfokot. Az se jó ha nem elég forró a serpenyő, de ha túl nagy hőfokon sütöd akkor pedig könnyen odaég. Nagyjából 60-70%-os hőfokon menjen a sütő, akkor nagy baj nem lehet, de menet közben állíthatsz rajta érzésre.
- Tegyél a serpenyőre egy kávéskanálnyi kókuszolajat majd forgasd jobbra-balra, hogy az olaj a teljes felületet beterítse. Ha van ecseted akkor azt is használhatod.
- Majd jöhet a tészta. Körülbelül egy merőkanálnyi tésztát tegyél a serpenyőre, figyelj rá, hogy ne egyszerre öntsd rá, hanem folyamatos körkörös mozdulatokkal ahogy forgatod a tepsit, úgy menjen rá a tészta is, így a sütő teljes felületét érni fogja a tészta.
- Egy két perc múlva nyúlj alá egy kiszedővel és ha úgy érzed jó, akkor szépen lassan egyre inkább nyúlj a szedővel beljebb majd egy hirtelen mozdulattal fordítsd át. Érdemes egy kicsit több oldalról is alányúlni és kicsit megrázni a serpenyőt mert úgy van rá esély, hogy elkezd mozogni a tészta és úgy sokkal könnyebb átforgatni.
- Ha átforgattad süljön még maximum fél percet és szedheted is ki.
TIPP: Minden palacsinta elött tegyél rá egy kávéskanálnyi kókuszolajat. Nem csak azért mert odaragad, ha nem teflonos serpenyőn sütöd, hanem mert ad neki egy kis plusz ízt, amitől finomabb lesz a palacsinta.

A legfinomabb diétás zabpalacsinta recept záró gondolatai
Nagyon sok diétás zabpalacsinta recept került az évek alatt a kezeim közé, de valahogy egyik sem volt az igazi. Rengeteg jó alapot találtam, de mindegyikből hiányzott az a kis plusz extra íz amire igazán vágytam. A Stevia habár egészséges, de van egy érdekes íze, amit valaki vagy szeret vagy nagyon nem. Ha nem szereted az édesítőszerek ízért érdemes lehet kevesebbet bele rakni és a különböző egészséges vagy csak szimplán diétás töltelékekkel hozzáadni az extra édes ízt, de erről majd egy másik cikkben, addig is tégy egy próbát a Proteinellával…