Palacsinta recept Zabos palacsinta receptek

A kedvenc almás zabpalacsinta receptem

almás zabpalacsinta

A zabpalacsintáról már sokat írtam egy korábbi receptben, de az igazi ínyencek jól tudják, hogy a zabpalacsinta almával az igazi. Így ebben a cikkben elhoztam nektek a kedvenc almás zabpalacsinta receptemet. Az elkészítése nem sokban tér el a hagyományos zabpalacsinta recepttől, de az íze nagyon más lesz. Sokkal omlósabb és finomabb, így aki szereti az almát annak csak ajánlani tudom. ha pedig a cukortól is meg szeretnél szabadulni, a porcukor helyett használj stevia-t.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom

hasznos infók

Mennyiség

kb. 8-12 darab

Konyha:

Magyar

Elkészítés:

15-20 perc

Kalória:

kb. 80-100 kcal/darab

Hozzávalók

  • 2 bögre zabliszt vagy zabpehelyliszt (250 g)

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 ek porcukor (kb. 40 g)

  • 1 csipet só

  • 300 ml házi tehéntej

  • 250 ml szódavíz

  • 1 alma

  • 1 tk fahéj

  • 3 evőkanál olaj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt, a fahéj és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Közben lereszelünk egy egyész almát és itt két opciónk is van. Vagy beleforgatod a tésztába és onnantól kezdve csak kézzel fogod kevergetni a tésztát, így megmaradnak benne az almadarabok. Ha viszont erre még rámész botmixerrel, akkor az almát nagyon apróra darálja. Ekkor nem fogod érezni az almadarabokat, de a kellemes almás íz megmarad.
  4. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  5. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  6. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  7. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés elött egy kicsit, mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  8. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  9. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TUDTAD? A Stevia (sztívia) az egyedüli növényi alapú természetes édesítőszer amely egészséges és alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezik, így tökéletes édesítőszer azok számára, akik egészségesen és diétásan is szeretnének étkezni. Tehát ha úgy gondolod, hogy nem elég édes az alap tészta akkor cukor helyett én a stevia-t ajánlom.

almás zabpalacsinta közeli

Az almás zabpalacsinta mivel fogyasztható?

Az almás zabpalacsinta önmagban is nagyon finom, de nézzük meg milyen töltelékeket lehet hozzá használni. A klasszikus kókusz-csoki és nutellás-banános minden palacsintához jó, de őszintén szólva a zabpalacsinta számomra más. Egészségesebb is és sokkal jobban kijön az extra almás ízt, ha nem rontom el ilyen intenzív töltelékekkel. Így az én kedvencem az, ha az almás zabpalacsintát megszórom egy kis fahéjjal és porcukorral és úgy tökéletes is. No persze ez ízlésre válogatja, ezt csak az én személyes kedvencem.

Ez is érdekes lehet...