Ha az autók királya a Rolls Royce akkor minden bizonnyal a palacsintáé a Gundel palacsinta. Az évek során számtalan receptet kipróbáltam, de még mindig az eredeti gundel palacsinta recept a kedvencem, így ezt ma be is mutatom nektek. (Ha érdekel az eredettörténe, azt itt el is olvashatod.) Az elkészítése nem a legegyszerűbb, így ezt a receptet olyan részletességgel fogom bemutatni amennyire csak lehet, így ha követed az instrukciókat akkor garantálom, hogy felejthetetlen ízharmóniákban lesz részed. Nos akkor lássunk hozzá.
hasznos infók
4 adag
Magyar
40 perc
kb. 620kcal/adag
Hozzávalók
- A Palacsintához
2 tojás (L-es méretű)
1 bögre finomliszt (120g)
1 ek porcukor (kb. 40g)
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
350 ml tej (ha lehet házi tejjel)
200 ml szódavíz
1 evőkanál étolaj
- A töltelékhez
100 g cukor
250 g darált dió
1 dl víz
fél citrom (reszelt héja)
fél narancs (reszelt héja)
2 ek mazsola (opcionális)
fél teáskanál faféj
1 ek rum
1 dl tejszín (opcionális)
- A csokiöntethez
30 g étcsokoládé
30 ml tejszin
1 ek rum
ELKÉSZÍTÉS:
- A lisztet, a tojást, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy nagy tálba öntjük majd botmixerrel összeturmixoljuk. Ezután folyamatos turmixolás mellet mehet hozzá szépen lassan a tej. Erre azért van szükség, hogy minnél jobban elkerüljük, hogy a tészta csomómentes legyen. Ha ezzel megvagyunk mehet hozzá az ásványvíz és az olaj. Egy kicsit még turmixoljuk és kezdhetjük is a sütést. A serpenyőt minden palacsinta elött olajozzuk be és a közepes és legnagyobb fokozat közti fokozat valamelyikére állítsuk a sütőt. Oldalanként körülbelül 1-2 percig süsük és kész is a palacsinta.
Biztos vannak akiknek több instrukció szükséges a palacsinta sütéshez, de mivel ez a cikk rakott palacsintáról szól így ha részletesebb magyarázatot szeretnél a palacsinta sütésről akkor ajánlom figyelmedbe ezt a cikket. - Ha kész vannak a palacsinták akkor jöhet a töltelék. Ennek egy nagyon kritikus része amit sokan kihagynak, hogy a diót először megpirítjuk majd az egyik felét finomra, a másik felét durvára daráljuk. Ettől sokkal intenzívebb lesz az íze a tölteléknek és jobban érződik benne a dió, ami valljuk be igen fontos tekintve, hogy a dió az egyik fő összetevője a gundel palacsintának
- Ha megvan a dió akkor azt egy kis időre félre tesszük. Egy tepsibe beleöntjük a vizet majd elkezdjük felforralni. Közben mehet hozzá a citrom és narancshéj, a cukor, a mazsola (már ha szereted), a fahéj és a rum. Pár perc összefőzés után jöhet hozzá a darált dió. Először a durva majd a finomra darált is. Ha véletlen egybe raktad volna akkor sincs semmi gond, úgy is jó lesz az íze. Amikor összesűrűsödött opcionálisan hozzáadhatsz egy kis tejszint, attól sokkal lágyabb lesz az íze majd addig kavargatod míg be nem sűrűsödik. Eredetileg nincs a töltelékben tejszín, de ezt az egyedüli változtatást én szoktam alkalmazni, mivel szerintem nagyon megbolondítja az ízét. Ha a töltelék kész, jöhet a csokiöntet.
- Sok féle módon lehet készíteni csokiöntetet, sokan lisztes alappal csinálják, de én azt mondom a legegyszerűbb megoldás álltalában a legjobb. Egy tepsibe beleöntöd a feltört vagy feldarabolt étcsokoládét és hozzáöntöd a tejszint. Folyamatos kevergetés mellett addig főzöd amig be nem sűrűsödik, egy kis rummal megbolondítod és kész is.
- Ha minden megvan jöhet a tálalás. Ennek az a titka, hogy miután megtöltetted és feltekerted a palacsintát, félbe vágod majd a két végét levágod. Ettől lesz az a jellegzetes gundel palacsinta kinézete. Nyugodtan megeheted a levágott részt, nem lesz már szükség rá. Ha ez megvan akkor egy szép tányérba egymás mellé rakod a 3 fél palacsintát és nyakon öntöd a csokiöntettel. Habár mint a képen láthatod én két fél palacsintával csináltam, de az eredeti gundel palacsinta recept 3 fél palacsintával mondja. Ezután megszóród porcukorral és kész is a gundel palacsinta.
TIPP: A gundel palacsinta minden esetben vékony palacsinta tésztával készül ugyanis az ízkavalkád a töltelék következtében jön és ha túl vastag a tészta akkor nem fog olyan jól dominálni a töltelék. De persze volt, hogy kipróbáltam már vastag tésztával is és úgy is nagyon finom volt. 😊


Az eredeti gundel palacsinta recept záró gondolatai
Mint láthatod a gundel palacsintát nem a legegyszerűbb elkészíteni, de ha jól odafigyelsz a folyamatokra akkor biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Lehet nem lesz elsőre tökéletes, de másodjára biztosan. Mivel nem egy könnyen készíthető desszert, így valószínűleg valakit meg szeretnél lepni vele és ha követed az instrukciókat akkor garantáltan örömet fogsz okozni neki vele.
Ez is érdekelhet:
Rakott palacsinta sütőben recept
Egy ínycsiklandozó túrós palacsinta sütőben recept.
Egy fenséges csúsztatott palacsinta recept
Az igazi rakott palacsinta recept
Amerikai almás palacsinta recept


Eredeti gundel palacsinta
Ingredients
A palacsintához
- 2 db tojás
- 1 bögre finomliszt
- 1 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 350 ml tej
- 200 ml szóda
- 1 ek étolaj
A töltelékhez
- 100 g cukor
- 250 g darált dió
- 1 dl víz
- 1/2 darab citrom reszelt héja
- 1/2 darab narancs reszelt héja
- 2 ek mazsola
- 1/2 tk fahéj
- 1 ek rum
- 1 dl tejszin
A csokiöntethez
- 30 g étcsokoládé
- 30 ml tejszin
- 1 ek rum
Instructions
- 1. A lisztet, a tojást, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy nagy tálba öntjük majd botmixerrel összeturmixoljuk. Ezután folyamatos turmixolás mellet mehet hozzá szépen lassan a tej. Erre azért van szükség, hogy minnél jobban elkerüljük, hogy a tészta csomómentes legyen. Ha ezzel megvagyunk mehet hozzá az ásványvíz és az olaj. Egy kicsit még turmixoljuk és kezdhetjük is a sütést. A serpenyőt minden palacsinta elött olajozzuk be és a közepes és legnagyobb fokozat közti fokozat valamelyikére állítsuk a sütőt. Oldalanként körülbelül 1-2 percig süsük és kész is a palacsinta.Biztos vannak akiknek több instrukció szükséges a palacsinta sütéshez, de mivel ez a cikk rakott palacsintáról szól így ha részletesebb magyarázatot szeretnél a palacsinta sütésről akkor ajánlom figyelmedbe ezt a cikket.
- 2. Ha kész vannak a palacsinták akkor jöhet a töltelék. Ennek egy nagyon kritikus része amit sokan kihagynak, hogy a diót először megpirítjuk majd az egyik felét finomra, a másik felét durvára daráljuk. Ettől sokkal intenzívebb lesz az íze a tölteléknek és jobban érződik benne a dió, ami valljuk be igen fontos tekintve, hogy a dió az egyik fő összetevője a gundel palacsintának
- 3. Ha megvan a dió akkor azt egy kis időre félre tesszük. Egy tepsibe beleöntjük a vizet majd elkezdjük felforralni. Közben mehet hozzá a citrom és narancshéj, a cukor, a mazsola (már ha szereted), a fahéj és a rum. Pár perc összefőzés után jöhet hozzá a darált dió. Először a durva majd a finomra darált is. Ha véletlen egybe raktad volna akkor sincs semmi gond, úgy is jó lesz az íze. Amikor összesűrűsödött opcionálisan hozzáadhatsz egy kis tejszint, attól sokkal lágyabb lesz az íze majd addig kavargatod míg be nem sűrűsödik. Eredetileg nincs a töltelékben tejszín, de ezt az egyedüli változtatást én szoktam alkalmazni, mivel szerintem nagyon megbolondítja az ízét. Ha a töltelék kész, jöhet a csokiöntet.
- 4. Sok féle módon lehet készíteni csokiöntetet, sokan lisztes alappal csinálják, de én azt mondom a legegyszerűbb megoldás álltalában a legjobb. Egy tepsibe beleöntöd a feltört vagy feldarabolt étcsokoládét és hozzáöntöd a tejszint. Folyamatos kevergetés mellett addig főzöd amig be nem sűrűsödik, egy kis rummal megbolondítod és kész is.
- 5. Ha minden megvan jöhet a tálalás. Ennek az a titka, hogy miután megtöltetted és feltekerted a palacsintát, félbe vágod majd a két végét levágod. Ettől lesz az a jellegzetes gundel palacsinta kinézete. Nyugodtan megeheted a levágott részt, nem lesz már szükség rá. Ha ez megvan akkor egy szép tányérba egymás mellé rakod a 3 fél palacsintát és nyakon öntöd a csokiöntettel. Habár mint a képen láthatod én két fél palacsintával csináltam, de az eredeti gundel palacsinta recept 3 fél palacsintával mondja. Ezután megszóród porcukorral és kész is a gundel palacsinta.