Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept Zabos palacsinta receptek

A kedvenc zabpalacsinta receptem

zabpalacsinta

Aki zabpalacsinta után érdeklődik az általában két okból kifolyólag szokott lemondani az eredeti palacsinta fenséges ízéről. Az első eset, ha gluténérzékeny és a sima lisztel hadilábon áll. Ebben az esetben ez a recept neked lett kitalálva. Az összetevők úgy vannak összerakva, hogy habár a hagyományos liszt teljesen mellőzve van a palacsintából az íze mégis olyan, mint az eredetié.

A másik ok pedig az a fránya diéta. Velem is számtalanszor megesett diéta alatt, hogy megkívántam egy jó palacsintát, így kénytelen voltam megtalálni azt a receptet, ami egészséges, diétás és még finom is. Nos erre az esetre is van megoldásom számodra, ugyanis itt megtalálod a kedvenc diétás zabpalacsinta receptemet.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom

hasznos infók

Mennyiség

 kb. 15-20 darab

Konyha:

Magyar

Sütés:

20-30 perc

Kalória:

kb. 80-100/darab

Hozzávalók

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 2 bögre zabliszt vagy zabpehelyliszt (250g)

  • 1 ek porcukor vagy kristálycukor (kb. 40g)

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 350 ml házi tehéntej

  • 250 ml szódavíz

  • 3 evőkanál étolaj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés elött egy kicsit. Ez ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a zabpalacsinta.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes zabpalacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

zabpalacsinta álló

A zabpalacsinta mivel fogyasztható?

Itt felmerül a kérdés, hogy milyen okból kifolyólag szeretnél zabpalacsintát enni. Ha a zabpalacsinta fogyasztás oka csupán a gluténérzékenység, vagy csak szimplán a liszt elhagyása a cél akkor bőven akadnak alternatívák. A túrós és a lekváros alap klasszikus, a nutellás-banános és a kókusz csoki pedig a jelenlegi legnépszerűbb töltelékek. Ha azonban diétázol akkor sajnos ezek nem a legoptimálisabb töltelékek. Ebben az esetben érdemes kipróbálni a fahéjas-almát (a felkarikázott almát megszórod fahéjjal), vagy lehet a különböző táplálékkiegészítőket forgalmazó boltokban diétás nutellát kapni. Igen, jól halottad, diétás. A neve pedig Proteinella

Ez is érdekes lehet...