Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

Palacsinta recept tojás nélkül

palacsinta recept tojás nélkül

Az igazi palacsinta tojással készül, ami megadja neki azt az ízt ami miatt olyan finom lesz. De mi van akkor, ha valami miatt nem ehetsz tojást? Le kell mondj a palacsintáról? Dehogy kell, van megoldás erre is. A legtöbb palacsinta recept tojás nélkül igen íztelen, így kellet egy keveset kísérletezzek míg nem megtaláltam azt a receptet, ami egyszerű, finom és még a tojást is nélkülözi. Lássunk hozzá.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom. Én őt használom, 3dl-es így nem csurig töltöm hanem kihagyok egy hüvelykujjnyi magasságot a tetejétől számítva.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a pudingport, a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami.
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit, mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Minden palacsinta előtt tegyél rá egy kávéskanálnyi olajat. Nem csak azért mert odaragad, ha nem teflonos serpenyőn sütöd, hanem mert ad neki egy kis plusz ízt, amitől finomabb lesz a palacsinta.

újabb palacsinta recept tojás nélkül

Palacsinta recept tojás nélkül záró gondolatai

Több jó receptem is van a tojás nélküli palacsintához. Van fehérjeporos, puding nélküli, extra olajos, de a legjobb a tapasztalataim szerint ez a recept. A titok talán a sütőporban és a vanília pudingporban van. A sütőpor segít, hogy könnyebb legyen megsütni, a vanília pudingpor pedig megadja azt a kis plusz ízt, ami ellensúlyozza a tojás hiányát. Remélem neked is olyan mentőövet fog adni ez a recept, mint nekem amikor nem ehettem tojást. Hisz miért kéne lemondanunk palacsinta evésről egy olyan apróság miatt mint a tojás? 😊

Ez is érdekes lehet...