Amerikai palacsinta Palacsinta recept

A legjobb amerikai palacsinta recept, amit valaha láttam.

amerikai palacsinta recept

Az évek folyamán számos amerikai palacsinta recept került a birtokomba, amiket ki is próbáltam, de valahogy egyikre se tudtam azt mondani, hogy tökéletes. Elkezdtem saját magam is kísérletezgetni az arányokkal és az összetevőkkel, míg nem megtaláltam azt a receptet, amin többet nem akartam már változtatni. Ez a receptet most megosztom veletek, hogy nektek is annyi örömöt okozzon, mint amennyit már nekem is okozott.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom

hasznos infók

Mennyiség

kb. 12-16 darab

Konyha:

USA

Elkészítés:

20 perc

Kalória:

kb. 100-120/darab

Hozzávalók

  • 1,5 bögre finomliszt (210g)

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 ek porcukor (kb. 30g)

  • 1 csipet só

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 320 ml házi tehéntej

  • 1 csomag sütőpor (10-12 g)

  • 50 g vaj

  • olaj a sütéshez (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Először is egy nagy edényben keverd össze az alapanyagokat a lisztet és a vajat kivéve. A keverést végezheted habverővel vagy botmixerrel is. Ezután mehet hozzá szépen fokozatosan a liszt, mindig egy picit több, közben kevergesd. Erre azért van szükség mert, ha így csinálod akkor nem lesz a tészta csomós. Persze egybe is önthetsz mindent az elején, de akkor sokkal nehezebb lesz kikeverni a lisztcsomókat a tésztából.
  2. Amig kevered a tésztát a vajat tedd be a mikróval, hogy megolvadjon ugyanis, ha nem olvasztott vajat használsz akkor nem fogod tudni rendesen eldolgozni, csak bele fog ragadni a habverőbe vagy a botmixerbe. Ha megvan akkor az is mehet bele a tésztába és kevergesd tovább.
  3. Ezt addig csináld amig teljesen sima nem lesz a tészta. Az amerikai palacsinta tésztája sokkal sűrűbb, mint a magyar és egyéb európai palacsinták tésztája. A másik eltérés a magyar palacsintához képest, hogy ezt nem kell hagyni pihentetni, hanem amint megvan a kész masszád, rögtön el is kezdheted sütni.
  4. Vegyél elő egy tapadásmentes (teflonos) serpenyőt. Nekem ő vált be a legjobban, de olyat használsz amilyet szeretnél a lényeg, hogy tényleg tapadásmentes legyen mert különben oda fog ragadni a tészta. A sütőt közepes hőfokra állítsd és várd meg amig felmelegszik a serpenyő. Olajozás tekintetében megoszlanak a vélemények, személy szerint én mindig beolajozom mert így kevésbé fog leragadni, illetve szerintem adni neki egy kis plusz kellemes ízt is.
  5. Ezután önts egy merőkanálnyi tésztát a forró serpenyő közepére és hagyd, hogy magától szétterüljön a massza. A hagyományos palacsintával ellentétben nem kell forgatni a serpenyőt. Körülbelül 10-14 cm átmérőjű tésztát kell, hogy láss és a sütőpor hatására fél-1 centiméter magas lesz a tészta.
  6. Körülbelül 1,5-2 perc után nyúlj szépen alá egy sütőlapáttal és ha azt látod, hogy halványbarna a tészta, illetve a tetején pedig épp kezdene megszilárdulni a tészta és megjelentek a buborékok a tésztán akkor megfordíthatod.
  7. Egy laza csuklómozdulattal fordítsd meg. Ha pár csepp kifolyna ne aggódj, a sütőlapáttal nyugodtan visszatolhatod a tésztára és szép marad a formája. Körülbelül fél percig süsd ezt az oldalát is és kész is a tökéletes amerikai palacsinta.
amerikai palacsinta recept közeli

A legjobb amerikai palacsinta recept legjobb kiegészítői

Mit értek kiegészítő alatt? Hát a különböző szószokat és önteteket. Természetesen ahány ember annyi féle ízlés létezik így nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi a legjobb öntett, szósz az amerikai palacsintára, de azért felsorolom a legnépszerűbbeket. A Csokis-banános igazi klasszikus, mint a sima, mint az amerikai változatban is, de számomra az már kicsit snassz. A fahéjas almás szintén népszerű és az amerikai palacsintával sokkal jobban is harmonizál, mint a sima palacsintával. Viszont az abszolút kedvencem a juharszirupos. Egy kedves barátomtól kaptam eredeti kanadai juharszirupot és amióta megkóstoltam, többet nem vagyok hajlandó mással enni az amerikai palacsintát. Mint a képen is láthatod a lecsurgó juharsziruppal kitunkolni az utolsó falatokat valami olyan mennyei érzés, hogy azt elmondani nem tudom.

Ez is érdekes lehet...