Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

Egy tökéletes sima palacsinta recept

sima palacsinta recept

A pályafutásom során számtalan palacsinta recepttel találkoztam és jobbnál jobb töltelékekkel, de néha megesik az emberrel, hogy csak úgy a la natúr megenne egy minden tölteléktől mentes palacsintát. Ha te is ebben a cipőben jársz akkor ez a recept egyenesen neked szól. A sima palacsinta recept nem sokban tér el bármilyen más palacsintától, többnyire annyiban, hogy célszerűbb valamivel több cukrot hozzá adni, mivel nem kapunk extra édes ízt a tölteléktől. Na de nézzük is meg, hogyan is néz ki a sima palacsinta receptje.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom. Én őt használom, 3dl-es így nem csurig töltöm hanem kihagyok egy hüvelykujjnyi vastagságu távolságot a tetejétől számítva.

hasznos infók

Mennyiség

kb. 15-20 darab

Konyha:

Magyar

Elkészítés:

20-30 perc

Kalória:

kb. 80-100/darab

Hozzávalók

  • 2 bögre finomliszt (250g)

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 – 1,5 ek porcukor (kb. 40-60 g)

  • 1 csipet só

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 350 ml tej (ha lehet házi tejjel)

  • 250 ml szódavíz

  • 3 ek étolaj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit. Hiszed vagy sem, de ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni. Ahol először alányúltál onnan indulva körbe kell menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

sima palacsinta recept álló

A sima palacsinta recept és a tálalás

A sima palacsinta már önmagában is hibátlan, de néha megesik, hogy az ember egy kicsit megfűszerezné valamivel. Szóval szeretnél egy ksi plusz ízt, de a tölteléket nem kívánod. Mit lehet ilyenkor tenni? Nos erre az esetre a legjobb választás egy kis fahéj vagy porcukor. A natúr palacsintát megszóród egy kis fahéjjal vagy porcukorral, esetleg mindkettővel és máris kapott egy kis plusz ízt, amitől még finomabb lesz a palacsinta.

Ez is érdekes lehet...