Diétás Palacsinták Különlegessségek Palacsinta recept

A banán palacsinta titka. Mitől lesz annyira finom?

banán palacsinta

A banán palacsinta elkészítése amennyire egyszerű, pont annyira nagyszerű is. A recept maga könnyen elkészíthető és a legszebb az egészben, hogy a hagyományos változathoz képest még egészséges is. Tehát egy diéta alatt is fogyasztható és nem utolsó sorban kisbabák is fogyaszthatják. El lehet készíteni teljesen diétás változatban is, amit az elkészítés részben fogok megmutatni, de ha csak épp banán mániád van, akkor az alap receptet ajánlom ugyanis az azért finomabb.

TUDTAD? A Stevia (sztívia) az egyedüli növényi alapú természetes édesítőszer amely egészséges és alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezik, így tökéletes édesítőszer azok számára, akik egészségesen és diétásan is szeretnének étkezni. Tehát ha úgy gondolod, hogy nem elég édes az alap tészta akkor cukor helyett én a stevia-t ajánlom.

hasznos infók

Mennyiség

kb. 4 adag

Konyha:

Magyar

Elkészítés:

15 perc

Kalória:

kb. 50-80/adag

Hozzávalók

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 csipet só

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet faféj

  • 30 g vaj

  • 1 nagyobb banán

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a fahéjat, a vaníliás cukrot és 10-20 g vajat. A vajat érdemes előtte megmelegíteni, hogy majdnem folyékony halmazállapotú legyen ugyanis bárhogy próbálod majd eldolgozni vagy a villára ragad rrá, vagy a botmixerből nem tudod majd kiszedni.
  2. A vaj tulajdonképpen egy opcionális hozzávaló, de mindig érdekelt mitől olyan finom az amerikai palacsinta most elárulom, a vajtól. Így egyszer úgy döntöttem kipróbálom a balacsintában is, azóta nem vagyok hajlandó máshoz csinálni. Ha nagyon diétázol a vaníliás cukrot szintén kihagyhatod, de ad egy kellemes ízt neki, mint ahogy a banánturmixnak is.
  3. Ezután vagy villával pépesíted a banánt és hozzáöntöd a többi hozzávalót, vagy az egészet összeturmixolod. Én turmixolni szoktam, de ha így döntesz arra figyelj, hogy ne kalandozz el ugyanis úgy a legfinomabb, ha kicsit azért darabos marad a massza.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nem olyan bonyolult. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  5. Ha teflonos serpenyőd van akkor kihagyhatod a tepsi kikenését a maradék vajjal. Viszont ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  6. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  7. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Minden palacsinta előtt tegyél rá egy kávéskanálnyi vajat. Nem csak azért mert odaragad, ha nem teflonos serpenyőn sütöd, hanem mert ad neki egy kis plusz ízt, amitől finomabb lesz a palacsinta.

A banán palacsinta álló

A banán palacsinta tálalása

A banán palacsinta valamivel kisebb és ha nem cifrázod a sütést akkor vastagabb is mint a hagyományos palacsinta. Ha te is olyan banán mániában szenvedsz, mint én akkor nyugodtan tálalhatod kis extra banánnal, de egy kis fahéjas alma se rossz választás. Lényegét tekintve azzal edd, amivel szereted, de arra készülj, hogy ezt nem tudod összehajtani a vastagsága és a formája miatt. Ezért mindenképpen rá vagy mellé fog kerülni a feltét.

Ez is érdekes lehet...