Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

Mi a tökéletes palacsinta receptje?

palacsinta receptje

A tökéletes palacsinta receptje az összetevők arányain és azok minőségén múlik. Például kevesen tudják, de ha a hagyományos bolti tej helyet piacon vásárolható házi tehéntejet használunk klasszisokkal jobb lesz a palacsinta íze. Egyesek kispórolják a vaníliás cukrot, pedig rengeteget dob a palacsinta ízén. A jó hírem az, hogy ebben a receptben részletesen bemutatom a palacsinta legoptimálisabb összetevőit és azt is , hogy mire figyelj a sütés közben.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom. Én őt használom, 3dl-es így nem csurig töltöm hanem kihagyok egy hüvelykujjnyi magasságot a tetejétől számítva.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit. Hiszed vagy sem, de ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

palacsinta receptje közeli

A tökéletes palacsinta receptje. Van más recept is?

A palacsintát számos módon el lehet készíteni. Az évek alatt annyi recepttel találkoztam, hogy azt meg se tudom számolni. Hosszas kísérletezgetések után azonban úgy érzem ez a tökéletes palacsinta receptje és teljesen fölösleges tovább kisérletezgetnem. Sokan használnak sütőport, vagy több vizet, esetleg tejet használnak. Lehet kísérletezgetni, de az biztos, hogy ha ezt a receptet használod akkor garantáltan ízleni fog a végeredmény.

Ez is érdekes lehet...