Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

A tökéletes sós palacsinta recept

sós palacsinta recept

A sós palacsinta recept egyre népszerűbb ugyanis egyre több embertől hallom, hogy finomabbnál finomabb húsos és zöldséges finomságokkal töltik meg a palacsintát. Viszont bármilyen jó is legyen amit beleraksz, ha a palacsinta receptje nem tökéletes akkor az egész után keserű lesz a szájízed. Így ebben a cikkben bemutatom neked a tökéletes sós palacsinta receptjét, hogy azon ne múljon semmi, de hogy mivel töltöd meg az már rajtad múlik.  

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy nagyobb edénybe mehet a tojás, a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  2. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát. Ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  3. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe. Nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami.
  4. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt. Azért mindenképpen közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  5. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit. Hiszed vagy sem, de azért mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta. Az olaj elkenéséhez célszerű sütőecsetet használni. Én a szilikonosra szavazok, de mint itt láthatod, rengeteg féle létezik.
  6. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  7. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

sós palacsinta recept közeli

A tökéletes sós palacsinta recept édes töltelékkel?

Az évek során annyi féle palacsinta recepttel kísérleteztem, hogy azt megszámolni sem tudom. Az elmúlt pár hónapban jöttem azonban arra rá, hogy ha a sós palacsintába édes tölteléket teszek, vagy az édes palacsintába sós alapanyagokat akkor annak valami szenzációs lesz az íze. Mivel nagyon kontrasztos, így igen érdekes ízeket lehet kiérezni. Lehet, hogy csak az én agyamra ment rá a sok kísérletezgetés, de ha te is látsz benne fantáziát akkor azt javaslom tégy egy próbát, szerintem nem fogod megbánni.

Ez is érdekes lehet...