Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

A vékony palacsinta recept titka

vékony palacsinta recept

Bevallom az őszintét nagyon sokat kísérleteztem mire megtaláltam a vékony palacsinta recept tökéletes elixírjét. Vagy az íze lett rossz, vagy a palacsinta végezte a kukában. Hosszas keresgélés után azonban megtaláltam azt a két receptet, amivel tökéletes vékony palacsintát lehet készíteni. Az egyik titka az alapanyagok arányaiban rejlik a másik pedig egy technika. Ebben a receptben mind a kettőt be fogom mutatni, remélem legalább az egyik használható lesz számodra és te is elkészítheted életed első vékony palacsintáját.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom 😊

hasznos infók

Mennyiség

kb. 15-20 darab

Konyha:

Magyar

Elkészítés:

20-30 perc

Kalória:

kb. 70-90/darab

Hozzávalók

  • 2 bögre finomliszt (250g)

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 ek porcukor (kb. 40g)

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 350 ml tej (ha lehet házi tejjel)

  • 250 ml szódavíz

  • 3 evőkanál étolaj

  • 300 ml víz (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik. Ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és itt jön a titok. Ha hozzáadunk még 300-400 ml vizet akkor a tészta nem lesz sűrű, szinte víz halmazállapotú. Így a tepsire öntéskor szinte végigfolyik a serpenyőn ezáltal gyerekjáték elkészíteni a vékony palacsintát. Az egyedüli hátránya, hogy személyes véleményem szerint nem lesz annyira finom az íze, mint a vastagabb testvérének. No persze feltételezhetően azért vágysz vékony tésztára mert a töltelék számodra a fontos, az pedig úgy is ellensúlyozza azt a kis ízkülönbséget, de a tészta itt késznek is tekinthető.
  4. A nagyim azt tanította, hogy érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  5. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Kivéve ha a kevés vizes megoldást választod. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  6. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  7. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit, mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod. Viszont ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  8. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.

Na de mitől is lesz vékony?

Na és itt jön a trükk, ha a kevés vizes megoldást választod. Létezik egy úgynevezett palacsinta tészta simító vagy elkenő, amit többnyire az óriás palacsintákhoz használnak. (Felesleges drágát venni, egy ilyen tökéletesen elvégzi a dolgát.) A tésztát az előző technika helyett itt a közepére egybe ráöntöd és az elkenővel elkezded széthúzni úgy, hogy csak egy vékony réteg maradjon a tepsin.

Ez nagyon technikás mert kísérletezni kell a tűzhely hőfokával, nem szabad túl gyorsan elhúzni mert szétesik a tészta, de ha túl lassan húzod akkor pedig elkezd átsülni és vastag marad a tészta. Szóval ki kell tapasztalni, de rá lehet érezni és megéri mert így sokkal ízletesebb lesz, mint ha a sok vizes megoldást választanád, de persze az is egy jó megoldás lehet.

Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

vékony palacsinta recept közeli

A vékony palacsinta recept záró gondolatai

Tudomásom szerint ez a két vékony palacsinta recept létezik. Mind a két megoldás jó, a kérdés az, hogy mennyire érzed magadban az erőt és mennyire szeretnél kísérletezgetni. Ha szereted a balatoni palacsintát akkor az extra vizes megoldás is ízleni fog ugyanis ők is extra vízzel csinálják vékonyra. Ha viszont egyszer ráérzel, hogyan is kel la simítóval vékony palacsintát csinálni és kreatív típus vagy, akkor már csak a kihívás és a vicc kedvéért is ezt a megoldást fogod választani. Na, melyik lesz a válaszásod?

Ez is érdekes lehet...