Különlegessségek Palacsinta recept Sütőben sült palacsinták

Egy ínycsiklandozó túrós palacsinta sütőben recept.

túrós palacsinta sütőben

A túrós palacsinta az egyik legnépszerűbb palacsinta a mi kis hazánkban. Számtalan módja van, de a bátrabbak tovább mennek és kipróbálják milyen a túrós palacsinta sütőben elkészítve. Elárulom, hogy még jobb, mint a hagyományos változat. Egy kis érdekesség, hogy habár a túrós palacsinta szinte egy magyar kuriózum, az eredeti túrós palacsinta recept azonban Ausztriából jött be hozzánk. Egészen pontosan francia eredetű étel, mely tovább ment Ausztriába, onnan Romániába majd Magyarországra. De ez már inkább történelem.

TIPP: Ha nincs otthon mérleged, a liszt kiméréséhez kis könnyítés, ha előveszel egy 2,5dl-es bögrét.

hasznos infók

Mennyiség

 4 adag

Konyha:

Osztrák

Elkészítés:

60 perc

Kalória:

kb. 660kcal/adag

Hozzávalók

  • A Palacsintához
  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 bögre finomliszt (120g)

  • 1 ek porcukor (kb. 40g)

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 350 ml tej (ha lehet házi tejjel)

  • 200 ml szódavíz

  • 1 evőkanál étolaj

  • A töltelékhez
  • 3 tojás

  • 250gram túró

  • 4 ek vaj

  • 100 g porcukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 1 db citrom

  • Az öntethez
  • 2 dl tej

  • 2 tojás

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 50 g porcukor

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A lisztet, a tojást, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy nagy tálba öntjük majd botmixerrel összeturmixoljuk. Ezután folyamatos turmixolás mellet mehet hozzá szépen lassan a tej. Erre azért van szükség, hogy minél jobban elkerüljük, hogy a tészta csomómentes legyen. Ha ezzel megvagyunk mehet hozzá az ásványvíz és az olaj. Egy kicsit még turmixoljuk és kezdhetjük is a sütést. A serpenyőt minden palacsinta előtt olajozzuk be és a közepes és legnagyobb fokozat közötti fokozat valamelyikére állítsuk a sütőt. Oldalanként körülbelül 1-2 percig süssük és kész is a palacsinta.
    Biztos vannak, akiknek több instrukció szükséges a palacsintasütéshez, de mivel ez a cikk rakott palacsintáról szól így ha részletesebb magyarázatot szeretnél a palacsinta sütésről akkor ajánlom figyelmedbe ezt a cikket.
  2. Ha kész vannak a palacsinták akkor jöhet a töltelék. A tojásfehérjét és a sárgáját szétválasztjuk és két külön tálkába tesszük. A sárgálya igazság szerint rögtön mehet is abba az edénybe, ahova a töltelék többi részét is tesszük. Tehát a vajat, porcukrot, vaníliás cukrot. Ha ezek megvannak akkor kikeverjük és mehet is hozzá a túró. Jól összedolgozzuk majd jöhet hozzá a citromhéj és a csipet só. Szerény véleményem szerint a recept egyik titka az erőteljes citromos íz. Így azt javaslom, hogy addig reszeld a citrom héját a tálba míg egy ici-pici sárga rész sem marad rajta.
  3. Ha megvan a töltelék jöhet a töltés. Én kisfröccsöt javaslok, de a nagyfröccs is tökéletesen megteszi. na de térjünk vissza a palacsintára. tehát a palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük majd ketté vágjuk. Elkezdjük egyesével egy mélyebb tepsibe vagy sütő tálba tenni (ha még nincs ilyened itt könnyedén megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet), picit ferdén úgy, hogy félig fedjék is egymást. Az utolsó sora ugye ne kerül újabb palacsinta, de ha szeretnéd cifrázni akkor mehetnek rá negyed darabok és úgy még jobban fog kinézni.
  4. ezután jöhet az öntet. Az összetevőket egy tálba tesszük, azaz a tejet, a tojást, a vaníliás cukrot és a porcukrot majd botmixerrel összedolgozzuk. Ízvilág függő, de ha te is nagyon szereted az intenzív citromos ízt akkor a maradék csupasz citromból egy pici levet belereszelhetsz a töltelékbe és így sokkal intenzívebb lesz a desszert íze. Ha minden megvan akkor öntsük rá a palacsintára úgy, hogy mindenhova jusson.
  5. Ezután a tálat egy 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 20-25 percig sütjük amíg aranybarna nem lesz a teteje.

TIPP: Ha esetleg azon törnéd a fejed, hogy a tölteléket mennyivel egyszerűbb lenne botmixerrel összedolgozni akkor ne tedd, ugyanis az első alkalommal amikor elkészítettem ezt a receptet én bizony elkövettem ezt a hibát. Túl híg lesz a halmazállapota és inkább szósz lesz, mint töltelék. Sajnos ezt a folyamatot gépek nélkül kell megcsinálni.

túrós palacsinta sütőben közeli

Túrós palacsinta sütőben, de hogyan tálaljuk?

A túros palacsinta sütőben készült változatát bármilyen viccesen is hangzik úgy a legcélszerűbb tálalni mint egy Lasagne-t. Kb. 12-15 cm széles kockákra vágjuk őket és úgy szedjük ki a tepsiből. Így az adagok is könnyen felmérhetők és esztétikailag is szépen fog mutatni. Tálaláshoz én egy kis tejszínhabot ajánlok hozzá, de pusztán önmagában is nagyon ízletes. És még egyszer, ami a legfontosabb: Ne spórold ki a citromot, mert az adja meg neki az a kellemes ízt amitől annyira nagyszerű ez a recept. 

Ez is érdekes lehet...