Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

A tökéletes túrós palacsinta recept

túrós palacsinta recept

Nagyon sok féle túrós palacsinta recept létezik, számomra azonban a legkedvesebb, amit a nagymamámtól tanultam. Valahogy az ő palacsintája mindig is különleges volt számomra, de lehet csak azért, mert a nagyi receptje az akkor is különleges ha nem az. A tökéletes túrós palacsintához elengedhetetlen a jó palacsinta alatt és a jó töltelék is. Ebben a cikkben mind a kettőt megmutatom, hogy te is megtapasztalhasd azt az ízt, amit valószínűleg most is érzel a szádban.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom. Én őt használom, 3dl-es így nem csurig töltöm hanem kihagyok egy hüvelykujjnyi magasságot a tetejétől számítva.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit, mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.
  9. Ha kész a tészta jöhet a töltelék. A túrót először egy villával áttörjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, majd belereszeljük a citromhéjat is. A citrom mennyisége attól függ mennyire szereted az intenzív citromos ízt. Ha te is annyira oda vagy a citromért, mint én akkor javaslom, hogy egy teljes citrom héját reszeld bele. Ha csak azért teszel bele citromot, hogy adjon neki egy kis ízt akkor bőven elég a fél is. Ezután villával dolgozd össze a tölteléket és már mehet is a palacsintába.

TIPP: Ha te se szereted villával összedolgozni a tölteléket és azon gondolkoznál, hogy majd megoldod botmixerrel akkor ne tedd. Én egyszer kipróbáltam és túl híg lett a töltelék. Megpróbálkozhatsz vele, ha ügyes vagy, de csak nagyon óvatosan és ne vidd túlzásba különben egy majdnem folyékony masszát fogsz kapni.

túrós palacsinta recept közeli

A túrós palacsinta recept záró gondolatai

A túrós palacsinta recept annyira nem is bonyolult, mint láthatod. A töltelék titka itt is a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Ha piacon vásárolsz házi tehéntúrót akkor sokkal finomabb lesz az íze. A másik kritikus része a citrom. A túró a citrommal annyira jó harmóniában van, hogy semmiképpen se spórold ki belőle a citromhéjat. Végezetül szórhatsz bele mazsolát, ha szereted, úgy kb. 15-30 darabot, hogy palacsintánként nagyjából 1-2 darab legyen benne.

Ez is érdekes lehet...