Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

Palacsinta recept szóda nélkül

palacsinta recept szóda nélkül

Ha valaki a szódát csak fröccsnek szereti, de mégis enne egy jó palacsintát úgy, hogy nem kell az ízek tekintetében kompromisszumokat kötnie, annak elhoztam a palacsinta recept szóda nélkül készíthető változatát. Nem kell megijedni, az alap recept csak minimálisan tér el a szódás változattól, így kiélvezheted a palacsinta evés minden pillanatát.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom. Én őt használom, 3dl-es így nem csurig töltöm hanem kihagyok egy hüvelykujjnyi magasságot a tetejétől számítva.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni. Ebben az esetben pedig helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a vizet. Ha vékony palacsintát szeretnél csinálni akkor adhatsz hozzá még 300 ml vizet, ezáltal kevésbé lesz sűrű a tészta és gond nélkül csinálhatsz vékony palacsintát. A balatoni palacsintások is így csinálják csak ők nem használnak ennyi tejet, illetve a vaníliás cukrot se használják.
  4. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát. Ha viszont nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  5. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  6. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt. Azért azt ajánlom közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  7. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés elött egy kicsit, mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  8. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  9. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

palacsinta recept szóda nélkül álló

Palacsinta recept szóda nélkül, záró gondolatok

Nem tudom miért nem szeretnél szódát vagy ásványvizet használni a palacsintához, de biztosan megvan rá az okod. Amire érdemes figyelni az a tej és víz aránya. A fent olvasható recept palacsintája nagyon lágy és kellemes a sok tej miatt, egyesek szerint akár gejl is lehet. Ha inkább az egyszerűbb és kevésbé intenzív ízű palacsintát preferálod akkor bőven elég lesz 350 ml tej és 250-300 ml víz nyugodtan mehet bele.

Ez is érdekes lehet...