Palacsinta Alapreceptek Palacsinta készítés Palacsinta recept

Palacsinta hozzávalók. Mi kell a tökéletes palacsintába?

palacsinta hozzávalók

Hiába vagy mesterszakács, ha az alapanyagok nem stimmelnek a receptben. Ahhoz, hogy tökéletes palacsintát készíthess, szükséged lesz az ideális palacsinta hozzávalók megtalálásához. Hosszas kísérletezgetések után arra jutottam, hogy ezek azok, amik nem hiányozhatnak a tökéletes palacsintából. Ha csak az alapanyagokra vagy kíváncsi rögtön mutatom is, ha viszont érdekel a teljes palacsinta készítés folyamata akkor érdemes lehet végig olvasnod a teljes cikket.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom 😊

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami.
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt. Viszont mindenképpen közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés elött egy kicsit, mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. A legjobb, ha egy ehhez hasonló szilikonos ecsettel olajozod be a serpenyőt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.
palacsinta hozzávalók receptje

Palacsinta hozzávalók, de kell még bele valami?

Szerény véleményem szerint ezek a tökéletes palacsinta hozzávalói. Vannak egyéb palacsinta hozzávalók amiket lehet még használni? A válasz igen. Egyesek szoktak még bele sütőport tenni, de szerintem teljesen felesleges és csak ront az ízén. Vannak, akik extra sima vizet is tesznek hozzá, hogy vékony palacsintát tudjanak sütni, de én annak sem vagyok a híve. Az arányokkal lehet játszani mondjuk 500 ml tej és csak 100ml szódát teszel hozzá, úgy is nagyon finom, de nekem valahogy ez a recept vált be a legjobban. Ja és hiszed vagy sem a vaníliás cukor sokkal fontosabb, mint gondolnád. Ad neki egy kis kellemes extra ízt, amitől sokkal zamatosabb lesz a palacsinta.

Ez is érdekes lehet...