Különlegessségek Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

Milyen az igazán jó kefíres palacsinta?

kefíres palacsinta

Sajnos sok ember szenved laktózérzékenységben ami nagyban megnehezíti, hogy olyan jó ételeket egyenek, mint a palacsinta. Node fel a fejjel, mindenre van megoldás. Erre special a kefíres palacsinta remek megoldás lehet. A kefíres palacsinta receptje nem sokban tér el a hagyományos palacsintáétól. Tej helyet kefirt használunk és emiatt kell bele sütőpor is. Van aki szódabikarbónát használ, de megmondom az őszintét nekem az a recept annyira nem jött be. Száz szónak is egy a vége, lássuk az igazi kefíres palacsinta receptet. 

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom 😊

hasznos infók

Mennyiség

kb. 15-20 darab

Konyha:

Magyar

Elkészítés:

20-30 perc

Kalória:

kb. 80-100/darab

Hozzávalók

  • 1,5 bögre finomliszt (250g)

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 ek porcukor (kb. 40g)

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 250 ml kefir

  • 150 ml szódavíz

  • 2 evőkanál olaj

  • 1 teáskanál sütőpor

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot, a kefirt és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan el lehet kezdeni összedolgozni a tésztát. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami.
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés elött egy kicsit, mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt. Így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

kefíres palacsinta felülről

A kefíres palacsinta sütés tapasztalatai

Őszintén szólva a kefires palacsintánál sokkal jobban oda kell figyelni az arányok megtalálására mert másmilyen lesz kicsit a tészta és máshogy is sül meg.  Egyesek például kefírrel készítik vaj helyett az amerikai palacsintát, amit sose értettem mert összehasonlíthatatlan a kettő, annyival finomabb a vajas megoldás. Ha viszont valamilyen érzékenység miatt kerestél kefires palacsintát akkor ez a recept garantáltan ízleni fog neked.

Ez is érdekes lehet...