Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

Hagyományos palacsinta recept, lépésről lépésre

hagyomány palacsinta recept

A hagyományos palacsinta recept nem bonyolult mégis igen nagy népszerűségnek örvend. Az összetevők tekintetében az arányok sok helyen változnak, de nekem ezek az arányok jöttek be a legjobban. Fontos kiemelni, hogy a hagyományos palacsinta receptben nincs sütőpor, ahogy vaníliáscukor sem. Viszont a vaníliás cukor ad neki egy olya kellemes kis plusz ízt, hogy odaraktam a hozzávalók közé. Illetve ha teheted, mindenképpen piacon vásárolható házi tehéntejet használj, ugyanis sokkal finomabb lesz tőle a palacsinta.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom 😊

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés elött egy kicsit. Hiszed vagy sem ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta. Az olaj elkenését pedig célszerű valamilyen ehhez hasonló szilikonos ecsettel végrehajtani.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni. Ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

hagyomány palacsinta recept álló

A hagyományos palacsinta recept záró gondolatai

A hagyomány palacsinta receptnek van még egy fontos összetevője, ami megadja azt a finom ízt, mint ha a nagymama csinálta volna. Ez pedig nem más, mint az olaj. Az, hogy teszünk a tésztába egy kis olajat és minden egyes palacsinta alatt beolajozzuk a tepsit, ad neki egy kis plusz ízt, amitől sokkal lágyabb és persze zsírosabb is lesz. Ha a kalóriákat számolod akkor nem kötelező, de ha a nagyid palacsintájára emlékeztető receptet keresed akkor azt javaslom, hogy ne spórolj vele.

Ez is érdekes lehet...