Amerikai palacsinta Palacsinta recept

Az eredeti amerikai palacsinta receptje

eredeti amerikai palacsinta

Az eredeti amerikai palacsinta lassan majdnem akkora népszerűségnek örvend itthon, mint a hagyományos változat. Sok féle amerikai palacsinta recept létezik, de az eredeti az igazi. habár az eredeti amerikai palacsintában nincsen vaníliás cukor, de hosszas kísérletezgetések után arra jutottam, hogy a tökéletes amerikai palacsintába viszont kell egy csomag vaníliás cukor is, így ha gondolod próbáld ki azzal is, nem fogod megbánni.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom

hasznos infók

Mennyiség

kb. 12-16 darab

Konyha:

USA

Elkészítés:

20 perc

Kalória:

kb. 100-120/darab

Hozzávalók

  • 1,5 bögre finomliszt (210g)

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 ek porcukor (kb. 30g)

  • 1 csipet só

  • 1 csomag vaníliás cukor (opcionális)

  • 320 ml házi tehéntej

  • 1 csomag sütőpor (10-12 g)

  • 50 g vaj

  • olaj a sütéshez (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Először is egy nagy edényben keverd össze az alapanyagokat a lisztet és a vajat kivéve. A keverést végezheted habverővel vagy botmixerrel is. Ezután mehet hozzá szépen fokozatosan a liszt, mindig egy picit több, közben kevergesd. Erre azért van szükség mert, ha így csinálod akkor nem lesz a tészta csomós. Persze egybe is önthetsz mindent az elején, de akkor sokkal nehezebb lesz kikeverni a lisztcsomókat a tésztából.
  2. Amig kevered a tésztát a vajat tedd be a mikróval, hogy megolvadjon ugyanis, ha nem olvasztott vajat használsz akkor nem fogod tudni rendesen eldolgozni, csak bele fog ragadni a habverőbe vagy a botmixerbe. Ha megvan akkor az is mehet bele a tésztába és kevergesd tovább.
  3. Ezt addig csináld amig teljesen sima nem lesz a tészta. Az amerikai palacsinta tésztája sokkal sűrűbb, mint a magyar és egyéb európai palacsinták tésztája. A másik eltérés a magyar palacsintához képest, hogy ezt nem kell hagyni pihentetni, hanem amint megvan a kész masszád, rögtön el is kezdheted sütni.
  4. Vegyél elő egy tapadásmentes (teflonos) serpenyőt. Nekem ő vált be a legjobban, de olyat használsz amilyet szeretnél a lényeg, hogy tényleg tapadásmentes legyen mert különben oda fog ragadni a tészta. A sütőt közepes hőfokra állítsd és várd meg amig felmelegszik a serpenyő. Olajozás tekintetében megoszlanak a vélemények, személy szerint én mindig beolajozom mert így kevésbé fog leragadni, illetve szerintem adni neki egy kis plusz kellemes ízt is.
  5. Ezután önts egy merőkanálnyi tésztát a forró serpenyő közepére és hagyd, hogy magától szétterüljön a massza. A hagyományos palacsintával ellentétben nem kell forgatni a serpenyőt. Körülbelül 10-14 cm átmérőjű tésztát kell, hogy láss és a sütőpor hatására fél-1 centiméter magas lesz a tészta.
  6. Körülbelül 1,5-2 perc után nyúlj szépen alá egy sütőlapáttal és ha azt látod, hogy halványbarna a tészta, illetve a tetején pedig épp kezdene megszilárdulni a tészta és megjelentek a buborékok a tésztán akkor megfordíthatod.
  7. Egy laza csuklómozdulattal fordítsd meg. Ha pár csepp kifolyna ne aggódj, a sütőlapáttal nyugodtan visszatolhatod a tésztára és szép marad a formája. Körülbelül fél percig süsd ezt az oldalát is és kész is a tökéletes amerikai palacsinta.
eredeti amerikai palacsinta közeli

Az eredeti amerikai palacsinta öntete

Ahogy a hagyományos, úgy az amerikai palacsinta is öntettek rengeteg változatával fogyasztható. Legyen az nutella, vanília puding, vagy csak egy kis fahéjas alma, mind nagyon jó, de nálam az abszolút befutó a juharszirup. Volt szerencsém egy kedves ismerősömtől eredeti kanadai juharszirupot kapni és amióta kipróbáltam, nem vagyok hajlandó mással enni az amerikai palacsintát. Tégy egy próbát  te is, de vigyázz mert függőséget okoz.

Ez is érdekes lehet...