Amerikai palacsinta Palacsinta recept

Az egyszerű amerikai palacsinta receptje

egyszerű amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta talán még a hagyományos palacsintánál is sokkal ízletesebb. Sokan azonban félnek az elkészítésétől mert azt hiszik, hogy bonyolult, de elárulok egy titkot. Az egyszerű amerikai palacsinta elkészítése sokkal könnyebb, mint a hagyományos palacsintának a megcsinálása. A recept nagyon hasonló, viszont az elkészítésénél nem kell annyi mindenre figyelni. Ebben az amerikai palacsinta receptben lépésről lépésre végig megyünk a folyamatokon, hogy te is elfogyaszthasd életed legjobb amerikai palacsintáját. Lássunk neki. 

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Először is egy nagy edényben keverd össze az alapanyagokat a lisztet és a vajat kivéve. A keverést végezheted habverővel vagy botmixerrel is. Ezután mehet hozzá szépen fokozatosan a liszt, mindig egy picit több, közben kevergesd. Erre azért van szükség mert, ha így csinálod akkor nem lesz a tészta csomós. Persze egybe is önthetsz mindent az elején, de akkor sokkal nehezebb lesz kikeverni a lisztcsomókat a tésztából.
  2. Amig kevered a tésztát a vajat tedd be a mikróval, hogy megolvadjon ugyanis, ha nem olvasztott vajat használsz akkor nem fogod tudni rendesen eldolgozni, csak bele fog ragadni a habverőbe vagy a botmixerbe. Ha megvan akkor az is mehet bele a tésztába és kevergesd tovább.
  3. Ezt addig csináld amig teljesen sima nem lesz a tészta. Az amerikai palacsinta tésztája sokkal sűrűbb, mint a magyar és egyéb európai palacsinták tésztája. A másik eltérés a magyar palacsintához képest, hogy ezt nem kell hagyni pihentetni, hanem amint megvan a kész masszád, rögtön el is kezdheted sütni.
  4. Vegyél elő egy tapadásmentes (teflonos) serpenyőt. Nekem ő vált be a legjobban, de olyat használsz amilyet szeretnél a lényeg, hogy tényleg tapadásmentes legyen mert különben oda fog ragadni a tészta. A sütőt közepes hőfokra állítsd és várd meg amig felmelegszik a serpenyő. Olajozás tekintetében megoszlanak a vélemények, személy szerint én mindig beolajozom mert így kevésbé fog leragadni, illetve szerintem adni neki egy kis plusz kellemes ízt is.
  5. Ezután önts egy merőkanálnyi tésztát a forró serpenyő közepére és hagyd, hogy magától szétterüljön a massza. A hagyományos palacsintával ellentétben nem kell forgatni a serpenyőt. Körülbelül 10-14 cm átmérőjű tésztát kell, hogy láss és a sütőpor hatására fél-1 centiméter magas lesz a tészta.
  6. Körülbelül 1,5-2 perc után nyúlj szépen alá egy sütőlapáttal és ha azt látod, hogy halványbarna a tészta, illetve a tetején pedig épp kezdene megszilárdulni a tészta és megjelentek a buborékok a tésztán akkor megfordíthatod.
  7. Egy laza csuklómozdulattal fordítsd meg. Ha pár csepp kifolyna ne aggódj, a sütőlapáttal nyugodtan visszatolhatod a tésztára és szép marad a formája. Körülbelül fél percig süsd ezt az oldalát is és kész is a tökéletes amerikai palacsinta.
egyszerű amerikai palacsinta közeli

Az egyszerű amerikai palacsinta egyéb fortéjai

Mint láthatod az egyszerű amerikai palacsinta elkészítése nem is olyan bonyolult. Egy pár tippet azért adnék még itt a végére. Az olajozás opcionális, de ha azt szeretnéd, hogy semmiképen se ragadjon le a tészta akkor az olajozásezen segít. Egy másik tipp, hogy ha átfordításkor egy két helyre kifolyna a félig megsült massza akkor egy könnyed mozdulattal told bele a palacsintába és hozzá fog sülni. Végezetül ami nagyon fontos, hogy jó minőségű alapanyagoakt használj. Hiszed vagy sem ha sima bolti tej helyett piacon vásárolható házi tehéntejet használsz sokkal finomabb lesz az íze.

Ez is érdekes lehet...