Amerikai palacsinta Különlegessségek Palacsinta recept

Amerikai almás palacsinta recept

amerikai almás palacsinta

Ha már amerikai palacsinta akkor arról az emberek többségének két változat jut eszébe a legtöbbször. Az almás vagy a juharszirupos. Ebben a receptben az almás amerikai palacsinta lesz előtérben, no persze a végén ezt is leöntheted egy jó adag juharsziruppal. Ami nagyon fontos itt is, az a minőségi alapanyagok kiválasztása. Ez alatt azt értem, hogy érdemes házi tehéntejet használni és mivel a vaj kulcseleme az amerikai palacsintának, így jó, ha abból is jó minőségűt használsz.  Érdemes kipróbálni a márkázott vajat, de a Rama sütővajával is szenzációs lesz az íze.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom

hasznos infók

Mennyiség

kb. 10-14 darab

Konyha:

USA

Elkészítés:

20 perc

Kalória:

kb. 100-120/darab

Hozzávalók

  • 1,5 bögre finomliszt (210g)

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 ek porcukor (kb. 30g)

  • 1 csipet só

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 320 ml házi tehéntej

  • 1 csomag sütőpor (10-12 g)

  • 50 g vaj

  • 1 alma

  • 1 tk fahéj

  • olaj a sütéshez (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Először is egy nagy edényben keverd össze az alapanyagokat a lisztet és a vajat kivéve. A keverést végezheted habverővel vagy botmixerrel is. Ezután mehet hozzá szépen fokozatosan a liszt, mindig egy picit több, közben kevergesd. Erre azért van szükség mert, ha így csinálod akkor nem lesz a tészta csomós. Persze egybe is önthetsz mindent az elején, de akkor sokkal nehezebb lesz kikeverni a lisztcsomókat a tésztából. Közben reszelj le egy almát.
  2. Amíg kevered a tésztát a vajat tedd be a mikróval, hogy megolvadjon ugyanis, ha nem olvasztott vajat használsz akkor nem fogod tudni rendesen eldolgozni, csak bele fog ragadni a habverőbe vagy a botmixerbe. Ha megvan akkor az is mehet bele a tésztába és kevergesd tovább. Ezután mehet bele a reszelt alma. Innentől kezdve a keverést már csak kézi keverővel csináld különben ledarálod az almákat is és nem fogod érezni az almadarabokat. Ha azonban csak almás ízt szeretnél érezni a palacsintában akkor kipróbálhatod úgy is. Őszintén szólva én úgy még jobban is szeretem, de az alap recept szerint nem úgy készül.
  3. Ezt addig csináld amíg teljesen sima nem lesz a tészta. Az amerikai palacsinta tésztája sokkal sűrűbb, mint a magyar és egyéb európai palacsinták tésztája. A másik eltérés a magyar palacsintához képest, hogy ezt nem kell hagyni pihentetni, hanem amint megvan a kész masszád, rögtön el is kezdheted sütni.
  4. Vegyél elő egy tapadásmentes (teflonos) serpenyőt. Nekem ő vált be a legjobban, de olyat használsz amilyet szeretnél a lényeg, hogy tényleg tapadásmentes legyen mert különben oda fog ragadni a tészta. A sütőt közepes hőfokra állítsd és várd meg amíg felmelegszik a serpenyő. Olajozás tekintetében megoszlanak a vélemények, személy szerint én mindig beolajozom mert így kevésbé fog leragadni, illetve szerintem adni neki egy kis plusz kellemes ízt is.
  5. Ezután önts egy merőkanálnyi tésztát a forró serpenyő közepére és hagyd, hogy magától szétterüljön a massza. A hagyományos palacsintával ellentétben nem kell forgatni a serpenyőt. Körülbelül 10-14 cm átmérőjű tésztát kell, hogy láss és a sütőpor hatására fél-1 centiméter magas lesz a tészta.
  6. Körülbelül 1,5-2 perc után nyúlj szépen alá egy sütőlapáttal és ha azt látod, hogy halványbarna a tészta, illetve a tetején pedig épp kezdene megszilárdulni a tészta és megjelentek a buborékok a tésztán akkor megfordíthatod.
  7. Egy laza csuklómozdulattal fordítsd meg. Ha pár csepp kifolyna ne aggódj, a sütőlapáttal nyugodtan visszatolhatod a tésztára és szép marad a formája. Körülbelül fél percig süsd ezt az oldalát is és kész is a tökéletes amerikai palacsinta.
amerikai almás palacsinta álló

Az amerikai almás palacsinta tálalása

Ha kész az amerikai almás palacsinta akkor jöhetnek a feltétek. A legpuritánabb, ha csak megszórod egy kis fahéj és porcukorral, illetve kis almaszeletekkel lehet fogyasztani.  Ha kicsit halmozni szeretnéd az élvezeteket akkor pedig mindenképpen a juharszirupot ajánlom. Én egyszerűen nem bírok vele betelni.

Ez is érdekes lehet...