Ha már amerikai palacsinta akkor arról az emberek többségének két változat jut eszébe a legtöbbször. Az almás vagy a juharszirupos. Ebben a receptben az almás amerikai palacsinta lesz előtérben, no persze a végén ezt is leöntheted egy jó adag juharsziruppal. Ami nagyon fontos itt is, az a minőségi alapanyagok kiválasztása. Ez alatt azt értem, hogy érdemes házi tehéntejet használni és mivel a vaj kulcseleme az amerikai palacsintának, így jó, ha abból is jó minőségűt használsz. Érdemes kipróbálni a márkázott vajat, de a Rama sütővajával is szenzációs lesz az íze.
TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom
hasznos infók
kb. 10-14 darab
USA
20 perc
kb. 100-120/darab
Hozzávalók
1,5 bögre finomliszt (210g)
2 tojás (L-es méretű)
1 ek porcukor (kb. 30g)
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
320 ml házi tehéntej
1 csomag sütőpor (10-12 g)
50 g vaj
1 alma
1 tk fahéj
olaj a sütéshez (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS:
- Először is egy nagy edényben keverd össze az alapanyagokat a lisztet és a vajat kivéve. A keverést végezheted habverővel vagy botmixerrel is. Ezután mehet hozzá szépen fokozatosan a liszt, mindig egy picit több, közben kevergesd. Erre azért van szükség mert, ha így csinálod akkor nem lesz a tészta csomós. Persze egybe is önthetsz mindent az elején, de akkor sokkal nehezebb lesz kikeverni a lisztcsomókat a tésztából. Közben reszelj le egy almát.
- Amíg kevered a tésztát a vajat tedd be a mikróval, hogy megolvadjon ugyanis, ha nem olvasztott vajat használsz akkor nem fogod tudni rendesen eldolgozni, csak bele fog ragadni a habverőbe vagy a botmixerbe. Ha megvan akkor az is mehet bele a tésztába és kevergesd tovább. Ezután mehet bele a reszelt alma. Innentől kezdve a keverést már csak kézi keverővel csináld különben ledarálod az almákat is és nem fogod érezni az almadarabokat. Ha azonban csak almás ízt szeretnél érezni a palacsintában akkor kipróbálhatod úgy is. Őszintén szólva én úgy még jobban is szeretem, de az alap recept szerint nem úgy készül.
- Ezt addig csináld amíg teljesen sima nem lesz a tészta. Az amerikai palacsinta tésztája sokkal sűrűbb, mint a magyar és egyéb európai palacsinták tésztája. A másik eltérés a magyar palacsintához képest, hogy ezt nem kell hagyni pihentetni, hanem amint megvan a kész masszád, rögtön el is kezdheted sütni.
- Vegyél elő egy tapadásmentes (teflonos) serpenyőt. Nekem ő vált be a legjobban, de olyat használsz amilyet szeretnél a lényeg, hogy tényleg tapadásmentes legyen mert különben oda fog ragadni a tészta. A sütőt közepes hőfokra állítsd és várd meg amíg felmelegszik a serpenyő. Olajozás tekintetében megoszlanak a vélemények, személy szerint én mindig beolajozom mert így kevésbé fog leragadni, illetve szerintem adni neki egy kis plusz kellemes ízt is.
- Ezután önts egy merőkanálnyi tésztát a forró serpenyő közepére és hagyd, hogy magától szétterüljön a massza. A hagyományos palacsintával ellentétben nem kell forgatni a serpenyőt. Körülbelül 10-14 cm átmérőjű tésztát kell, hogy láss és a sütőpor hatására fél-1 centiméter magas lesz a tészta.
- Körülbelül 1,5-2 perc után nyúlj szépen alá egy sütőlapáttal és ha azt látod, hogy halványbarna a tészta, illetve a tetején pedig épp kezdene megszilárdulni a tészta és megjelentek a buborékok a tésztán akkor megfordíthatod.
- Egy laza csuklómozdulattal fordítsd meg. Ha pár csepp kifolyna ne aggódj, a sütőlapáttal nyugodtan visszatolhatod a tésztára és szép marad a formája. Körülbelül fél percig süsd ezt az oldalát is és kész is a tökéletes amerikai palacsinta.


Az amerikai almás palacsinta tálalása
Ha kész az amerikai almás palacsinta akkor jöhetnek a feltétek. A legpuritánabb, ha csak megszórod egy kis fahéj és porcukorral, illetve kis almaszeletekkel lehet fogyasztani. Ha kicsit halmozni szeretnéd az élvezeteket akkor pedig mindenképpen a juharszirupot ajánlom. Én egyszerűen nem bírok vele betelni.