Az amerikai palacsinta alapkelléke a tej. Így azok, akik laktózérzékenyek vagy tejintoleranciával rendelkeznek sajnos nem igazán fogyaszthatják ezt a fenséges ételt. Így jogosan merülhet fel a kérdés, ha mégis megkívántad, hogy az amerikai palacsinta tej nélkül elkészíthető-e. A jó hírem az, hogy megtaláltam azt a receptet, ami finom is és mentes minden állati eredetű tejterméktől. Ez a vajra is igaz, hisz annak is tej az alapja sajnos, de arra is van szerencsére alternatíva. Teljesen nélkülözve a tejet és a vajat sajnos fizikailag képtelenség finom amerikai palacsintát készíteni, de a lentebb leírt növényi alternatívákkal szinte ugyan olyan finom palacsintát készíthetsz így nem kell lemondanod az amerikai palacsintáról sem.
TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom
hasznos infók
kb. 12-16 darab
USA
20 perc
kb. 100-120/darab
Hozzávalók
1,5 bögre finomliszt (210g)
2 tojás (L-es méretű)
1 ek porcukor (kb. 30g)
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
320 ml kókusz vagy rizstej
1 csomag sütőpor (10-12 g)
50 g növényi margarin
olaj a sütéshez (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS:
- Először is egy nagy edényben keverd össze az alapanyagokat a lisztet és a vajat kivéve. A keverést végezheted habverővel vagy botmixerrel is. Ezután mehet hozzá szépen fokozatosan a liszt, mindig egy picit több, közben kevergesd. Erre azért van szükség mert, ha így csinálod akkor nem lesz a tészta csomós. Persze egybe is önthetsz mindent az elején, de akkor sokkal nehezebb lesz kikeverni a lisztcsomókat a tésztából.
- Amig kevered a tésztát a vajat tedd be a mikróval, hogy megolvadjon ugyanis, ha nem olvasztott vajat használsz akkor nem fogod tudni rendesen eldolgozni, csak bele fog ragadni a habverőbe vagy a botmixerbe. Ha megvan akkor az is mehet bele a tésztába és kevergesd tovább.
- Ezt addig csináld amig teljesen sima nem lesz a tészta. Az amerikai palacsinta tésztája sokkal sűrűbb, mint a magyar és egyéb európai palacsinták tésztája. A másik eltérés a magyar palacsintához képest, hogy ezt nem kell hagyni pihentetni, hanem amint megvan a kész masszád, rögtön el is kezdheted sütni.
- Vegyél elő egy tapadásmentes (teflonos) serpenyőt. Nekem ő vált be a legjobban, de olyat használsz amilyet szeretnél a lényeg, hogy tényleg tapadásmentes legyen mert különben oda fog ragadni a tészta. A sütőt közepes hőfokra állítsd és várd meg amig felmelegszik a serpenyő. Olajozás tekintetében megoszlanak a vélemények, személy szerint én mindig beolajozom mert így kevésbé fog leragadni, illetve szerintem adni neki egy kis plusz kellemes ízt is.
- Ezután önts egy merőkanálnyi tésztát a forró serpenyő közepére és hagyd, hogy magától szétterüljön a massza. A hagyományos palacsintával ellentétben nem kell forgatni a serpenyőt. Körülbelül 10-14 cm átmérőjű tésztát kell, hogy láss és a sütőpor hatására fél-1 centiméter magas lesz a tészta.
- Körülbelül 1,5-2 perc után nyúlj szépen alá egy sütőlapáttal és ha azt látod, hogy halványbarna a tészta, illetve a tetején pedig épp kezdene megszilárdulni a tészta és megjelentek a buborékok a tésztán akkor megfordíthatod.
- Egy laza csuklómozdulattal fordítsd meg. Ha pár csepp kifolyna ne aggódj, a sütőlapáttal nyugodtan visszatolhatod a tésztára és szép marad a formája. Körülbelül fél percig süsd ezt az oldalát is és kész is a tökéletes amerikai palacsinta.

Amerikai palacsinta tej nélkül, de melyik tejet és vajat érdemes használni?
A növényi alapú tej és vajkészítményekből számos létezik a piacon, de nem mindegy melyiket használod. A tej szempontjából rengeteg opció létezik. A három legnépszerűbb a kókusz, a rizs és a mandulatej. A személyes véleményem az, hogy a rizstejnek nagyon vízíze van, így én maradnék a másik kettőnél, azon belül is szerintem a mandulatej az, ami a leginkább emlékeztet a tej ízére. A tekintetében sok opcióval próbálkoztak már a gyártók. Kipróbáltam párat, érdemes lehet neked is kísérletezned, ha még nem találtad volna meg a személyes kedvenced, de a receptben megjelölt linken lévő opcióban szerintem nem fogsz csalódni.