Sokan kérdezték már tőlem, hogy mi a tökéletes palacsinta recept titka. A válasz igen egyszerű. Ha eltalálod a megfelelő arányokat és minőségi alapanyagokat használsz akkor nem igazán fogsz tudni mellélőni. Mivel a tej egy igen jelentős részét teszi ki a tésztának, érdemes piacon vásárolható házi tejet használni, sokkal zamatosabb lesz tőle a palacsinta. Ez csak egy példa a tökéletes palacsinta ismérvei közül, no de lássuk hogyan is néz ki a tökéletes palacsinta recept.
TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom 😊
hasznos infók
kb. 15-20 darab
Magyar
20-30 perc
kb. 80-100/darab
Hozzávalók
2 bögre finomliszt (250g)
2 tojás (L-es méretű)
1 ek porcukor (kb. 40g)
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
350 ml tej (ha lehet házi tejjel)
250 ml szódavíz
3 evőkanál olaj
ELKÉSZÍTÉS:
- Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
- Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
- Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
- Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami.
- Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
- Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit, mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. A legjobb, ha egy ehhez hasonló szilikonos ecsettel olajozod be a serpenyőt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
- Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
- Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.
TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.

A tökéletes palacsinta recept záró gondolatai
Mint láthatod a tökéletes palacsinta recept nem is különbözik olyan sokban a többitől, amit olvashattál az interneten. Amit szerintem sokan rosszul csinálnak az a sütőpor használata. Teljesen felesleges amennyiben nem tojás nélküli palacsintát készítesz. Sokan olajat se tesznek a tésztába pedig elősegíti, hogy ne ragadjon le a tészta és sokkal finomabb íze is lesz a tésztának. A vaníliás cukor már csak hab a tortán, de ezeket leszámítva nincs benne semmi ördöngösség. Illetve nem utolsó sorban nagyban meghatározza az ízt, hogy mivel is töltjük meg ezt a bajnok palacsintát. Ahogy a képről is láthatod én nem igazán szeretek spórolni az alapanyagokon.