Palacsinta készítés Palacsinta recept

A palacsinta készítés fortélyai

palacsinta készítés

A palacsinta készítés nem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek sokan elsőre gondolják. Ha megtaláltad a tökéletes tészta alapot és a készítés során odafigyelsz pár apróságra akkor a siker szinte garantált. Na de mik is azok az apróságok? Ebben a cikkben részletesen bemutatom a palacsinta készítés összes fortélyát lépésről lépésre, hogy a legközelebbi sütéskor már a kisujjadban legyen a palacsinta készítés művészete.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom 😊

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj (mondjuk két evőkanálnyi), egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit. Ez ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta. Az olajat én ecsettel szoktam elkenni, de azt javaslom, hogy ne olyat használj mint amit a képen is látsz, mert az könnyen megég, helyette inkább valami ehhez hasonló szilikonosat. Kipróbáltam a képen látható sima fajtát is, de az sajnos könnyen megég.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses teli merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Ha nem jutott volna mindenhova és már hiába forgatod a tepsit mert nem maradt semmi, ami az üres részre folyhatna, akkor nyugodtan szedj egy kicsit a merőkanálba és töltsd ki az üres részeket. Idővel úgy is érezni fogod az arányokat.
  9. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára.
  10. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

palacsinta készítés olajozás fázis

Mire figyelj még oda a palacsinta készítés során?

Maga a palacsinta készítés nem bonyolult, mint azt most már te is látod. Ami talán a két legfontosabb része az a megfelelő alapanyagok beszerzése és az olajozás. Olyan apróságok, mint a sima tej helyett házi tej használata, rengeteget tud dobni a palacsinta ízén. Az olajozást pedig nagyon sokan alábecsülik pedig, ha nincs a tepsin folyamatos kenés akkor nagyon könnyen odaragad és szenvedés lesz a sütés. Ha erre a kettőre odafigyelsz akkor garantáltan pozitív élményekkel fogod zárni a sütést.

Ez is érdekes lehet...