Palacsinta Alapreceptek Palacsinta recept

A legjobb palacsinta recept nagymama által

legjobb palacsinta recept nagymama által

A palacsinta mindenhogy jó, de abban szerintem egyetérthetünk, hogy a legjobb mégis akkor, ha a nagyi csinálja. Így most következzen a legjobb palacsinta recept nagymama közreműködésével. Bármennyi palacsintát csináltam, a nagyi palacsintája mégis valahogy más volt kicsit. Így egyik alkalommal megfigyeltem, hogy csinálja és azt vettem észre két eltérés van az én receptemhez képest. Az egyik, hogy ő nem használ ilyen extra hozzávalókat mint a vaníliás cukor, a másik pedig az olaj. Mint ahogy a nagyi ételeinek a többsége, ez is tocsog az olajban, de lehet ez adja meg neki azt az extra ízt, amitől olyan különleges lesz.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom. Én őt használom, 3dl-es így nem csurig töltöm hanem kihagyok egy hüvelykujjnyi magasságot a tetejétől számítva.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást és a cukrot.
  2. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  3. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül mehet 3-4 evőkanál olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  4. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  5. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  6. Habár a tésztában van olaj bőven, azt javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit, mert ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  7. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  8. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

legjobb palacsinta recept nagymama által álló

A legjobb palacsinta recept nagymama által és annak záró gondolatai

Összehasonlítva az én palacsinta receptemmel, tényleg nincs nagy különbség közte és a nagyi receptje között. A vaníliás cukor és az ipari mennyiségű olaj tényleg ennyit változtatna rajta. Kipróbáltam én is és valóban kicsit más volt az íze. Valahogy azonban mégis más, ha ő csinálja. Így arra kellett rájönnöm, hogy a titkos összetevő a szeretet és megszépülő gyerekkori emlékek lesznek. Neked ugyanolyan lett, mint a nagyidé?

Ez is érdekes lehet...