Különlegessségek Palacsinta recept

A legízletesebb banános palacsinta recept

banános palacsinta recept

A banános palacsinta az egyik személyes kedvencem. Receptek tucatjait próbáltam ki mire meglett a számomra legízletesebb banános palacsinta recept. Ennek a banános palacsinta receptnek az alapja tökéletes bármilyen palacsintához, de az elkészítés során bemutatok pár apróbb trükköt, amivel olyan intenzívé teheted a banános ízt, hogy többet nem akarsz majd más receptet használni.

TIPP: Ha nincs otthon konyhai mérleged, a liszt kiméréséhez használhatsz egy 2,5dl-es bögrét. Az arányokat bögrére vonatkozóan is megadom. Én őt használom, 3dl-es így nem csurig töltöm hanem kihagyok egy hüvelykujjnyi magasságot a tetejétől számítva.

hasznos infók

Mennyiség

kb. 15-20 darab

Konyha:

Magyar

Elkészítés:

20-30 perc

Kalória:

kb. 80-100/darab

Hozzávalók

  • 2 bögre finomliszt (250g)

  • 2 tojás (L-es méretű)

  • 1 ek porcukor (kb. 40g)

  • 1 csipet só

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 350 ml tej (ha lehet házi tejjel)

  • 250 ml szódavíz

  • 3 ek étolaj

  • 3 banán

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Kezdésnek egy viszonylag nagyobb edényben összedolgozzuk a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. Ha nem szereted, a vaníliás cukrot kihagyhatod, de ad neki egy kis extra ízt, amitől kicsit máshogy lesz édes. Ha te is annyira oda vagy a banán ízéért, mint én akkor itt most mutatok egy extra trükköt, amivel még jobban kihozhatod a banános ízt a palacsintából.
  2. Ez opcionális, de érdemes tenni egy próbát vele. Fogsz egy, esetleg két banánt és kisebb darabokra töröd, majd ezt is beledobod a tésztába. Ettől az alap tésztának is lesz egy kis banános íze.
  3. Utána mehet is bele a liszt és a csipet só. Ezután szépen fokozatosan adjuk hozzá a tejet és közben folyamatosan kevergessük. Ez azért fontos mert, ha először hozzáadod az összes tejet és utána kezded el keverni akkor összecsomósodik és ha nem tudod kidolgozni, akkor helyenként érezni fogod a lisztet a palacsintában. A keverés mehet habverővel vagy botmixerrel, én személy szerint a botmixert preferálom.
  4. Ezután adjuk hozzá a szódavizet. Lehet ásványvíz is a lényeg, hogy nagyon buborékos legyen. Végezetül egy kis olaj, egy fél percig még keverjük és kész is a tészta. Ha még nem folyt össze teljesen a nyál a szádban akkor érdemes hagyni egy 10-20 percet állni a tésztát, de ha nem bírod kivárni akkor se lesz semmi probléma.
  5. Ezután jöhet a sütés. Ez az a rész, ahol mindenki megijed, de hidd el ez sem olyan nagy ördöngösség. Ha az elsőt elrontanád ne ess kétségbe, nekem még a 10. alkalommal se sikerült elsőre, de legalább a kis házikedvencnek is jutott valami. 😊
  6. Vegyél elő egy serpenyőt és a rezsónak gyújts alá. A palacsinta igen gyorsan elkészül, így nem javaslom, hogy a legnagyobb hőfokra állítsd a sütőt, de azért közelebb legyen a legnagyobb fokozathoz, mint a közepeshez.
  7. Habár a tésztában van olaj javaslom, hogy tegyél a serpenyőre is minden sütés előtt egy kicsit. Ez ad a palacsintának egy kis extra ízt. Ha teflonos serpenyőd van és az extra kalóriák mellé nem szeretnél még egy kis extrát akkor kihagyhatod, de ha nem azt használsz akkor mindenképpen javaslom ugyanis ellenkező esetben le fog ragadni a palacsinta.
  8. Ha forró a serpenyő akkor mehet rá a tészta. Egy leveses merőkanál tésztát kezdj el szépen fokozatosan ráönteni a tepsire úgy, hogy közben a tepsit elkezded körkörösen forgatni, hogy a teljes felületére jusson tészta.
  9. Körülbelül 1-2 percig süsd, majd a palacsinta egyik szélénél finoman alányúlva egy laza csuklómozdulattal átfordítod a másik oldalára. A másik oldalát is süsd kb. 1 percig és kész is a tökéletes palacsinta.
  10. Számomra a banános palacsinta nutellával az igazi, így a kész palacsintákba mindig teszek nutellát és banánszeleteket is. A tetejére mehet egy kis csokiszósz, egy két banánszelet, porcukor és kész is a tökéletes banános palacsinta.

TIPP: Ha ragadna a tészta és nem tudnád könnyen átfordítani akkor érdemes nem csak egy helyen alá nyúlni, hanem ahol először alányúltál onnan indulva körbe menni a tepsin úgy, hogy a kiszedő körülbelül 3 centi mélyen legyen a tészta alatt, így könnyebben meg fogod tudni forgatni.  

banános palacsinta recept álló

A banános palacsinta recept záró gondolatai

Most már te is tudod, hogy néz ki a tökéletes banános palacsinta recept. A titka a jó minőségű házi tehéntej és a friss banánban van. Az extra banándarabos tészta sok mindenkinek már egy kicsit túl sok, de ha nagyon szereted a banánt akkor megéri tenni vele egy próbát. A csokis dolgokkal sokkal jobban harmonizál a banán, mint mondjuk a vaníliás dolgokkal. Ezért én mindenképpen valami csokis tölteléket javaslok hozzá, de ha inkább a vaníliára szavazol akkor az extra banándarabok a tésztában már lehet túl sok lenne. Remélem neked is annyi örömöt fog okozni ez a recept, mint neked szokott.

Ez is érdekes lehet...