Amerikai palacsinta Diétás Palacsinták Palacsinta recept Zabos palacsinta receptek

A két kedvenc amerikai zabpalacsinta receptem

amerikai zabpalacsinta

Az szerintem nem kérdés, hogy az amerikai palacsinta íze valami szenzációsan finom, de mi van akkor, ha az ízharmóniák mellett azért egészségesen is szeretnénk valamelyest étkezni? Nos erre az eshetőségre hoztam el nektek ezt amerikai zabpalacsinta receptet. Ha csak egy picit szeretnél odafigyelni és megelégszel a liszt mellőzésével akkor az első receptet ajánlom, ha viszont teljesen egészséges palacsintát szeretnél enni, ami akár egy szolidabb diéta alatt is fogyasztható akkor a második receptet ajánlom. Hazudnék ha azt mondanám, hogy ugyan olyan finom mint az első, de hidd el nagyon finom az is, sokat kísérleteztem vele mire megtaláltam az egészséges összetevők megfelelő arányát. Az elkészítés folyamata ugyan az, csak a recept tér el picit.

TUDTAD? A Stevia (sztívia) az egyedüli növényi alapú természetes édesítőszer amely egészséges és alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezik, így tökéletes édesítőszer azok számára, akik egészségesen és diétásan is szeretnének étkezni.

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Először is egy nagy edényben keverd össze az alapanyagokat a lisztet és a vajat kivéve. A keverést végezheted habverővel vagy botmixerrel is. Ezután mehet hozzá szépen fokozatosan a liszt, mindig egy picit több, közben kevergesd. Erre azért van szükség mert, ha így csinálod akkor nem lesz a tészta csomós. Persze egybe is önthetsz mindent az elején, de akkor sokkal nehezebb lesz kikeverni a lisztcsomókat a tésztából. Közben reszelj le egy almát.
  2. Amig kevered a tésztát a vajat tedd be a mikróval, hogy megolvadjon ugyanis, ha nem olvasztott vajat használsz akkor nem fogod tudni rendesen eldolgozni, csak bele fog ragadni a habverőbe vagy a botmixerbe. Ha megvan akkor az is mehet bele a tésztába és kevergesd tovább. Ezután mehet bele a reszelt alma. Innentől kezdve a keverést már csak kézi keverővel csináld különben ledarálod az almákat is és nem fogod érezni az almadarabokat. Ha azonban csak almás ízt szeretnél érezni a palacsintában akkor kipróbálhatod úgy is. Őszintén szólva én úgy még jobban is szeretem, de az alap recept szerint nem úgy készül.
  3. Ezt addig csináld amig teljesen sima nem lesz a tészta. Az amerikai palacsinta tésztája sokkal sűrűbb, mint a magyar és egyéb európai palacsinták tésztája. A másik eltérés a magyar palacsintához képest, hogy ezt nem kell hagyni pihentetni, hanem amint megvan a kész masszád, rögtön el is kezdheted sütni.
  4. Vegyél elő egy tapadásmentes (teflonos) serpenyőt. Nekem ő vált be a legjobban, de olyat használsz amilyet szeretnél a lényeg, hogy tényleg tapadásmentes legyen mert különben oda fog ragadni a tészta. A sütőt közepes hőfokra állítsd és várd meg amig felmelegszik a serpenyő. Olajozás tekintetében megoszlanak a vélemények, személy szerint én mindig beolajozom mert így kevésbé fog leragadni, illetve szerintem adni neki egy kis plusz kellemes ízt is.
  5. Ezután önts egy merőkanálnyi tésztát a forró serpenyő közepére és hagyd, hogy magától szétterüljön a massza. A hagyományos palacsintával ellentétben nem kell forgatni a serpenyőt. Körülbelül 10-14 cm átmérőjű tésztát kell, hogy láss és a sütőpor hatására fél-1 centiméter magas lesz a tészta.
  6. Körülbelül 1,5-2 perc után nyúlj szépen alá egy sütőlapáttal és ha azt látod, hogy halványbarna a tészta, illetve a tetején pedig épp kezdene megszilárdulni a tészta és megjelentek a buborékok a tésztán akkor megfordíthatod.
  7. Egy laza csuklómozdulattal fordítsd meg. Ha pár csepp kifolyna ne aggódj, a sütőlapáttal nyugodtan visszatolhatod a tésztára és szép marad a formája. Körülbelül fél percig süsd ezt az oldalát is és kész is a tökéletes amerikai palacsinta.
amerikai zabpalacsinta közeli

Az egészséges amerikai zabpalacsinta alternatívái

Ha a második opciót miatt olvastad el ezt az amerikai zabpalacsinta receptet akkor úgy érzem fontos kiegészítenem még néhány információval, hogy minden szempontból egy egészséges receptet kapj. Ha a steviának nem szereted az ízét használhatsz xilitet is, de a stevia jóval egészségesebb. Szerintem sima tejjel sokkal finomabb, de ha növényi tejet szeretnél használni akkor szerintem mandulatejjel a legfinomabb. Végezetül pedig az a fránya vaj és a sütőpor. A sütőpor sajnos nélkülözhetetlen az amerikai palacsinta készítésekor ugyanis attól puffad fel és lesz olyan vastag a tészta. A vajat viszont helyettesítheted növényi vajjal is, bár sima vajjal sokkal finomabb lesz az íze.

Ez is érdekes lehet...